Vertraging Maankwartier kost Heerlen dik elf miljoen

De aanleg van het Maankwartier in Heerlen.© De Limburger/Luc Lodder

Onder meer door vertraging van de bouw van zijn de totale kosten van het Maankwartier voor de gemeente Heerlen met 11,3 miljoen euro gestegen.

Siebrand Vos

Met deze meerkosten was geen rekening gehouden, zodat Heerlen het geld moet vrijmaken en de grondexploitatie aanpassen.

71,2 miljoenDe gemeente zit nu met 71,2 miljoen in het stationsproject. Gemeentelijke onderdelen zijn het station, de plaat over het spoor, de inrichting van de openbare ruimte en de hellingbanen aan weerszijden van het Maankwartier.

VeroorzakersVolgens wethouder Peter van Zutphen (Centrumontwikkeling, SP) zal de gemeente extra kosten 'voor een groot deel verhalen op de veroorzakers van de vertraging'. De vertraging van de bouw van het Maanhotel heeft consequenties gehad voor de oplevering van het treinstation. De opening van het station is met een jaar uitgesteld.

GeschilWie precies verantwoordelijk wordt gehouden voor de vertraging, meldt de gemeente niet. Het hotel wordt door aannemersbedrijf Jongen gebouwd voor de Duitser Werner Kindermann. Er is al twee keer vertraging geweest. Toen Kindermann het hotelplan kocht, wilde hij een andere indeling en moest het bouwplan worden aangepast. Vorig jaar ontstond een geschil met aannemersbedrijf Jongen, dat de bouw enkele maanden stopzette.