Hartje Heerlen geeft rijke historische geheimen prijs

Print

Afbeelding: Gemeente Heerlen

De bodem in het centrum van Heerlen zit vol historische verrassingen. Bij het graven van proefsleuven deze maand kwamen verschillende waardevolle resten naar boven.

Die wijzen op een rijk industrieel en ambachtelijk verleden. De gemeente Heerlen wil de gevonden voorwerpen de komende tijd zichtbaar maken in de omgeving van het nieuwe stadskantoor.

Onder het Raadhuisplein zitten resten van een Romeinse muur en fundering, die erop wijzen dat de bebouwing omvangrijker is dan eerder gedacht. Ook gevonden dakpannen en natuurstenen bouwblokken kwamen uit de grond.

Onderzoekers troffen ook resten van een Middeleeuwse pottenbakkersoven en een nog oudere maalsteen aan. Die laatste vondst maakt duidelijk dat er in de Romeinse tijd al veel bedrijvigheid was. Gevonden resten luxe aardewerk wijzen daar ook op.   
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →