Opnieuw hennep gevonden tussen maïs

Print
Opnieuw hennep gevonden tussen maïs

Archiefbeeld Afbeelding: LLTB

Op een maïsperceel in Midden-Limburg heeft een agrariër acht hennepplanten aangetroffen. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat het om de eerste hennepvondst tussen een maisaanplant van dit jaar. De eigenaar van het perceel heeft melding gedaan bij de politie, die de hennep heeft geruimd.

Volgens de LLTB hadden de acht planten een straatwaarde van ongeveer tienduizend euro. Criminelen lijken wederom dezelfde plantsystematiek toe te passen als vorig jaar: één enkel hennepplantje om de paar meter. Zo is de hennep vanuit de lucht minder goed zichtbaar.

Groot probleem
"Criminaliteit in het buitengebied is een extreem groot probleem", stelt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "Boeren en tuinders willen niets te maken hebben met drugs en blijven zich inzetten om hun percelen en gebouwen drugsvrij te houden. Maar we kunnen dat niet alleen. Er moet snel extra geld en mankracht komen."

Uit de lucht
Ook dit jaar is de agrarische belangenorganisatie weer gestart met de uitvoering van de anti-hennepaanpak. "Ons anti-hennepbeleid was de afgelopen vijftien jaar zeer effectief in het terugdringen van de hennepteelt tussen mais. Het beleid was zo goed dat de politiek de agrarische sector qua opsporing van hennep twee jaar geleden in de steek heeft gelaten. Er wordt niet meer gecontroleerd vanuit de lucht, terwijl er in 2015 nog steeds op ruim 100 locaties in Limburg hennep tussen de mais is gevonden. Onbegrijpelijk", vindt Faassen.

Om te voorkomen dat alle inspanningen en geld van de afgelopen vijftien jaar voor niets zijn geweest, heeft de LLTB vorig jaar geprobeerd met drones hennep te signaleren. "We hebben ook zelf met een LLTB-hennepdrone gevlogen en we hebben ervaren dronepiloten ingehuurd. Dit was helaas niet succesvol, omdat er heel veel no-fly zones zijn in Limburg. Ook zijn er teveel maispercelen om met een drone te controleren. We zijn zelfs naar de Tweede Kamer geweest om extra aandacht te vragen voor de problematiek."

Onverantwoord
De LLTB vindt het onverantwoord dat de politiek geen geld meer beschikbaar stelt voor de opsporing van hennep vanuit de lucht. "We horen en zien dagelijks de berichten dat er hennep, drugslabs en drugsafval zijn gevonden. Daarnaast hebben veel boeren en tuinders te maken met rondtrekkende criminele bendes die diesel, landbouwvoertuigen en gps-systemen stelen. De politiek zegt het terugdringen van criminaliteit in het buitengebied heel belangrijk te vinden, maar bezuinigt met het grootste gemak één van de succesvolste opsporingsmiddelen weg om hennepteelt op te sporen. Ik begin me af te vragen of de politiek een veilig buitengebied wel oprecht een topprioriteit vindt"

De LLTB maakt zich sterk voor terugkeer van de hennepvluchten die de politie in het verleden uitvoerde. De organisatie doet daar komende week opnieuw navraag naar bij de politie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →