Topman Facebook sluit zwakkere WhatsApp-encryptie niet uit

Print
Topman Facebook sluit zwakkere WhatsApp-encryptie niet uit

Afbeelding: EPA

Het is niet uitgesloten dat de encryptie waarmee de populaire berichtendienst WhatsApp is beveiligd in de toekomst wordt afgezwakt. Dat bleek donderdag uit de antwoorden van Steve Deadman, die namens Facebook in de Tweede Kamer was voor een hoorzitting over internetbedrijven en privacybescherming. Encryptie is het versleutelen van gegevens om die te beschermen tegen onbevoegden.

Deadman werd gevraagd naar de recente verhalen over de beveiliging van WhatsApp. WhatsApp-oprichter Jan Koum stapte onlangs op bij moederbedrijf Facebook. Een reden voor zijn vertrek gaf hij niet, maar bronnen binnen het bedrijf zeiden in The Washington Post dat Koum niet kon leven met plannen van Facebook om de encryptie en de bescherming van data te verzwakken.

Terrorisme bestrijden
Deadman zei dat de encryptie van WhatsApp een belangrijk aspect van de dienst is en dat het verzwakken daarvan de gehele service verzwakt. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het bedrijf ook wil samenwerken met de autoriteiten om bijvoorbeeld terrorisme te bestrijden.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) vond de antwoorden van Deadman niet geruststellend. "Hij zei dat hij niet kon uitsluiten dat er soms moet worden meegewerkt met de autoriteiten. Hij liet daar wel de ruimte.'' Verhoeven noemde de versleuteling van de berichten bij WhatsApp "een van de basisfundamenten van de service''.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), die de hoorzitting had belegd, vindt dat er een groot risico wordt genomen "als we als Europa ons niet meer te weer stellen tegen deze datagiganten''. "Waarom laten we dat over aan de Amerikanen? Over die afhankelijkheid moeten we echt nadenken.'' 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →