Dumoulin maakt bijna halve minuut goed op Yates in bergrit Giro

Print
Met een aanval op de slotklim heeft Tom Dumoulin donderdag in de Giro d'Italia kostbare tijd teruggewonnen op klassementsleider Yates.

De achterstand van Dumoulin in het klassement op Yates is nu nog maar 28 seconden.

Halve minuut
De Limburger viel, terwijl ver voor hem de Duitser Maximilian Schachmann al de ritzege had veroverd, 2 kilometer voor de streep van de slotklim naar Prato Nevoso aan. De Brit Yates kon niet volgen en verloor een kleine halve minuut op Dumoulin. Het verschil in het klassement is nu 28 seconden tussen Yates en Dumoulin.

Er volgen nog twee bergetappes en zondag de slotrit in Rome.

Yates
Dumoulin zag pas laat dat Yates hem niet kon volgen bij de aanval. "Ik richtte me op Pozzovivo en Froome. Daarna zag ik pas dat Yates niet mee kon", zei Dumoulin voor de camera van Eurosport. De Limburger sprak van een mooi resultaat in een verder saaie rit. "Ik viel bijna in slaap. Gelukkig kon ik me in de finale weer oprichten."

Dumoulin permitteerde zich even een brede glimlach nadat hij in de eerste van drie zware bergetappes een morele tik had uitgedeeld aan Giro-leider Simon Yates. "Dit is mooi. Ik had niet in de gaten dat Yates los was, ik zag het pas toen ik omkeek", zei de Limburgse titelverdediger. "Het was geen bewuste aanval op hem, ik probeerde achter de weggesprongen Pozzovivo aan te gaan.”

Dumoulin heeft de achterstand op de drager van de roze trui fors verkleind, maar hij waakt voor te veel optimisme. "Er volgen nog twee bergetappes. Maar die zijn anders dan deze." Wout Poels, die in de slotklim met een aanval flink op de pedalen ging staan, eindigde vier seconden achter Dumoulin.