Brandweer haalt wettelijke opkomsttijden minder vaak

Print
Brandweer haalt wettelijke opkomsttijden minder vaak

Afbeelding: ANP

De discussie over het niet halen van de wettelijke opkomsttijden door de brandweer in Noord- en Midden-Limburg lijkt voorbij. Er wordt gewerkt aan nieuwe realistischere normen.

De brandweer in Noord- en Midden-Limburg is afgelopen jaar in 43 procent van al haar uitrukken binnen de wettelijke normtijden op locatie gekomen. In 2016 was dat 47 procent. Hoewel de cijfers niet positief lijken, is het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zeer tevreden.

"We halen eruit wat erin zit. De brandweer presteert naar behoren", zegt Petra Dassen burgemeester van Beesel en portefeuillehouder brandweerzorg in het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. Dat wordt volgens Dassen heel duidelijk als er puur naar uitruktijden wordt gekeken. Dat is de tijd tussen de alarmering van de brandweerpost en het moment dat het eerste voertuig de kazerne uit rijdt. Die ligt bij beroepsposten gemiddeld op anderhalve minuut, bij posten met vrijwilligers op 4 minuten en 47 seconden. Dassen: "Supertijden die zeer tevreden stemmen."

Discussie
Toch zijn de opkomsttijden bij de letter van de wet niet bijzonder positief. Dat zorgde enkele jaren geleden al tot discussie met Ivo Opstelten, toenmalig minister van Justitie en Veiligheid. Hij maande de Veiligheidsregio zich beter aan die wettelijke tijden te houden.

Grote hindernis is en blijft tot op de dag van vandaag dat de afstanden - met name naar het Noord- en Midden-Limburgse buitengebied - erg groot zijn. "We hebben gebieden in de regio waar we onmogelijk binnen de normtijden op locatie kunnen komen", vertelt Dassen. "Leidt dat tot onveilige situaties? Dat hebben we onderzocht en blijkt van niet.”

Discussie gekeerd
De discussie over de opkomsttijden lijkt landelijk inmiddels ook gekeerd. De huidige normtijden zijn niet meer bij de tijd volgens veel partijen en huidig minister van Veiligheid Ferdinand Grapperhaus werkt aan een wet met opkomsttijden die realistischer zijn. Dat geeft de veiligheidsregio ook meer rust, vertelt Dassen. "Focussen op de huidige normen en je concludeert dat de brandweer haar werk niet goed doet, maar dat is ver bezijden de waarheid. Je moet realistisch zijn. Kazernes bijbouwen kan, maar kost veel geld, er zijn vrijwilligers nodig die nu al spaarzaam zijn en het aantal uitrukken zal laag zijn. Wat weer ten koste gaat van de kwaliteit van de brandweerzorg."

Onderzoeken
De Brandweer Limburg-Noord kiest daarom voor andere manieren. Door meer preventieve voorlichting te geven in gebieden met slechte opkomsttijden.

Maar ook repressief wordt er volop gesleuteld. Zo zijn enkele jaren terug Snelle Interventie Voertuigen (SIV’s) geïntroduceerd. Deze kleinere brandweerbusjes zijn sneller op locatie en voorkomen regelmatig dat een grote tankautospuit met zes mensen moet uitrukken. Daarnaast doet de brandweer volop onderzoek: Of er een kortere brandweeropleiding mogelijk is (1 jaar in plaats van 2 jaar) bijvoorbeeld. Daardoor zijn nieuw geworven vrijwilligers sneller inzetbaar. Maar ook of bij kleinere incidenten/branden uitgerukt kan worden met minder dan de wettelijke zes mensen in een tankautospuit en naar ‘slimme’ brandweerlocaties, locaties buiten de kazerne van waaruit een brandweerteam kan uitrukken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen