Eerste mirakel Heiligdomsvaart 2018: geen onweer of regen, wel Servaas-water

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De 55ste Heiligdomsvaart is donderdagmiddag gelijk begonnen met een waar mirakel. Wezen alle parameters op een fikse bui of erger nog een onweer; de organisatie van het eens in de zeven jaar gehouden Maastrichtse pelgrimsfeest besloot toch de plechtige opening te vieren bij de Sint Servaasbron aan de Cannerweg. En warempel. Op wat regendruppels en vooral het gezegende water van de eeuwenoude bron dat over de aanwezigen werd gesprenkeld bleef het droog.

Een kleine 200 mensen woonden donderdagmiddag de plechtigheid bij. Behalve een flink contingent aan geestelijken, waaronder de voormalig bisschop van Roermond Frans Wiertz, werd de intieme sacrale start van de Heiligdomsvaart Maastricht bezocht door vooral mensen direct betrokken bij de Sint Servaasbasiliek. Fanfare Sint Servaas en het kerkkoor van de parochie Wolder zorgden voor de muzikale bijdrage.

Het hoogtepunt was uiteraard het ‘heilige water’ uit de bron van Sint Servaas ophalen. Toen was de grootste dreiging van een regenbui alweer voorbij.

Fotojournalist Laurens Bouvrie gaat de tien dagen Heiligdomsvaart intensief volgen. Hij zal vooral uitpakken met foto- en sfeerreportages. In Dagblad De Limburger kunt u ook veel artikelen verwachten over zowel het religieuze als culturele programma.

De eerste dag van de Heiligdomsvaart wordt vanavond afgesloten met een uitvoering van Händels Messiah. In de Lambertuskerk vindt een avant-première plaats. Eerder op de avond (18:45 uur) staat en kleine ommegang rondom de Sint Servaasbasiliek op het programma. Daarna (19:00) is er in de kerk van de stadspatroon een eucharistieviering bij gelegenheid van de opening van de Heiligdomsvaart. Die wordt muzikaal opgeluisterd door Cappella Sancti Servatii & Vocaal ensemble Silhouet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →