Meer geld naar Maastricht Aachen Airport

Print
Meer geld naar Maastricht Aachen Airport

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

De provincie kan dit jaar opnieuw de beurs trekken voor vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek.

Nu het drukker wordt, zal geïnvesteerd moeten worden om de voorzieningen op en om de luchthaven bij de tijd te houden. Dat kondigt het provinciebestuur aan in de Voorjaarsnota. Om welk bedrag het gaat, is nog niet bekend.

Voorstel
Provinciale Staten kunnen in de loop van het jaar een voorstel tegemoet zien. Nu het vliegveld met meer vrachtverkeer en de komst van prijsvechter Corendon populairder wordt, is onder meer de verwachting dat de veiligheidsvoorzieningen omhoog moeten. Dan gaat het bijvoorbeeld om extra inzet van marechaussee en beveiligingspersoneel.

Verder moet er geïnvesteerd worden in een betere ontsluiting van Aviation Valley, het bedrijventerrein bij het vliegveld. Ook zal worden meebetaald aan de opknapbeurt van de vertrekhal en wil exploitant TCGI een tweede vrachtloods bouwen. De provincie moet zorgen voor parkeergelegenheid daaromheen.

Zonnepanelen
Eerder werd al bekend dat de bestaande vrachtloods en het kantoorpand op Aviation Valley worden voorzien van in totaal 3750 zonnepanelen. Dat kost de provincie en het Rijk samen anderhalf miljoen. In de Voorjaarsnota benadrukt het provinciebestuur dat ook het Rijk en TCGI zullen moeten meebetalen aan bovengenoemde investeringen.

De provincie redde het vliegveld in 2014 van een faillissement. Sindsdien is er meer dan 70 miljoen aan provinciaal geld ingestoken. Nieuwe investeringen liggen altijd gevoelig bij Provinciale Staten. Vrijdag was er nog een stevig debat en de ‘dubbele pet’ die de provincie volgens partijen heeft omdat die zowel eigenaar is als toezichthouder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →