Nederlands klimuitje Ardennen draait uit op drama: Twintiger stort meters omlaag

Print
Nederlands klimuitje Ardennen draait uit op drama: Twintiger stort meters omlaag

Foto ter illustratie Afbeelding: Istock

Een Nederlander van een jaar of twintig verkeert in levensgevaar na een klimongeluk in de Belgische Ardennen. Hij stortte vanmiddag zo'n 20 meter omlaag en werd per traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis.

De lokale politie wil niets loslaten over de identiteit, exacte leeftijd en woonplaats van het slachtoffer. 

Het klimongeluk vond plaats ter hoogte van Engreux, een dorp in de gemeente Houffalize. Ook daarover kan de plaatselijke politiecommissaris weinig kwijt, weet het AD. "Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. De omstandigheden waaronder het drama plaatsvond, zijn onduidelijk. Het gebeurde in een moeilijk toegankelijk bosgebied. Of het slachtoffer wellicht is uitgegleden? De weersomstandigheden waren goed en het was droog. Een van de onderzoeksvragen is hoe het zat met de begeleiding."

Niet goed vast
De jongeman was met een stuk of tien landgenoten in het gebied om bergen te beklimmen. De klimtocht was onderdeel van een cursus voor sportinstructeurs. Volgens burgemeester Marc Caprasse had de gediplomeerde instructeur van de groep volledig het veiligheidsprotocol gevolgd. "Maar een paar minuten later bleek dat de jongen toch niet goed vastzat", zegt de burgervader tegen De Limburger. Caprasse benadrukte dat het ongeval plaatsvond op een moeilijk toegankelijke plek.

De jongen werd vanmiddag per helikopter naar het ziekenhuis van Luik gebracht. Volgens Caprasse is zijn situatie op dit moment kritiek maar stabiel. De ouders van de jongen zouden inmiddels ter plaatse zijn. 

De klimtocht zou georganiseerd zijn door camping Chasse et Pêche in Houffalize. De aan de rivier de Ourthe gelegen kampeerplek met safaritenten en blokhutten is populair bij Nederlanders. "Ik mag niks zeggen over de zaak", zegt een Nederlandse vrouw die de telefoon opneemt bij de receptie tegen AD. Ze bevestigt noch ontkent dat het slachtoffer en de andere Nederlandse deelnemers aan de klimtocht op de camping verbleven. 

Volgens burgemeester Caprasse werkt de camping samen met gediplomeerde en ervaren mensen. Ze organiseren allerhande buitensportactiviteiten, variërend van kano- en mountainbikearrangementen tot klimtochten. "Elke discipline voldoet aan zeer hoge veiligheidseisen", verklaarde Caprasse tegenover regionale media. De burgervader benadrukte dat het ongeval plaatsvond op een moeilijk toegankelijke plek.

Positieve beoordelingen
De animatoren van de camping krijgen op Facebook positieve beoordelingen. 'Mannen wat hebben jullie een goede instructeurs. De instructies waren duidelijk en de begeleiding bij de diverse activiteiten was top', schreef een fysiotherapeut uit Castricum eind vorige maand. Hij was ook lovend over de stagiairs van het ID-college die er het vak mogen leren. 

'Activiteiten perfect begeleid en georganiseerd', schreef een sportmanagement-specialist uit Emmen eind maart. Hij beleefde er naar eigen zeggen 'een prachtige outdoorweek' met de opleiding Leisure van het Drenthe College. 

Traumabegeleiding
Of het slachtoffer en de andere Nederlanders in opleidingsverband verbleven op de camping, moet blijken. Het groepje klimmers krijgt bijstand van traumadeskundigen van het Rode Kruis, zegt politiecommissaris Lambert. "Ze zijn speciaal vanuit Vlaanderen overgebracht naar Houffalize om hen in het Nederlands te kunnen bijstaan bij de post-traumatische stress."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →