Van de Sanden pakt hoofdrol in finale Champions League

Print
Van de Sanden pakt hoofdrol in finale Champions League

Shanice van de Sanden. Afbeelding: Reuters

Shanice van de Sanden heeft donderdagavond in Kiev een hoofdrol vervuld bij Olympique Lyon in de finale van de Champions League.

De vleugelspeelster van de Oranje Leeuwinnen kwam kort na de start van de verlenging bij een achterstand van 1-0 het veld in, waarna ze met drie schitterende assists een grote bijdrage leverde in de zege van 4-1 voor de Françaises.

Het is voor het eerst in de gescheidenis dat een Nederlandse voetbalster beslag legt op de Champions League.

Vlam in de pan
Na negentig wat flauwe minuten in het Valeri Lobanovski-stadion van de Oekraïense hoofdstad (0-0) vloog de vlam in de verlenging meteen in de pan. VfL Wolfsburg kwam via een lucky goal op 1-0 na een afgeketste knal van de Deense international Pernille Harder.

Meteen greep trainer Reynald Pedros van Lyon in. Hij bracht Van de Sanden als impuls voor de aanval. De Oranje-international stond nog niet koud in het veld of de Duitsen moesten met tien speelsters verder na rood voor Alexandra Popp. 

Presenteerblaadje
Daarna was het alleen Olympique Lyon dat de klok sloeg. Tussen de 98ste en 103de minuut scoorde de titelverdediger drie keer door Amandine Henry, Eugénie Le Sommer en de Noorse Ada Hegerberg. Bij de laatste twee goals kregen Le Sommer en Hegerberg de bal op een presenteerblaadje van Van de Sanden. In de 116de minuut deed Van de Sanden het voor de derde keer: nu rondde Camille Abily schitterend af.

Van de Sanden is bezig aan haar eerste seizoen in Lyon. Eerder veroverde ze met Oranje de Europese titel. Van de Sanden won in eigen land als speelster van FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Twente ook al diverse prijzen.