Oorlogsvliegers op Grebbeberg geëerd

Print
Oorlogsvliegers op Grebbeberg geëerd

Afbeelding: Herman Stover / De Gelderlander

25 oorlogsvliegers van het 320 squadron van de Royal Air Force die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg, worden vrijdagmiddag herdacht. De herdenkingsbijeenkomst heeft plaats in Schaarsbergen en op de Grebbeberg.

Met de herdenking gaat een wens in vervulling van de 95 jaar oud geworden staartschutter Edward Hoenson, liet het ministerie van Defensie eerder weten.

Zijn as zal die dag worden verstrooid op de Grebbeberg. Hoenson vloog 89 oorlogsmissies en was drager van het Vliegerkruis. Hij overleed op 27 november 2017.

Lees ook: Sergeant en soldaat herbegraven op ereplek

Bombardement
Het zogeheten Dutch 320 squadron RAF bombardeerde op de laatste dag van de Slag om Arnhem in september 1944 een Duitse flankopstelling in de bossen nabij de Dorpskerk van Schaarsbergen. De kerk werd hierbij getroffen, waarbij enkele burgers omkwamen.

Vliegerskruis
Een van de ooggetuigen van dat bombardement wilde Edward Hoenson ontmoeten, niet omdat hij het hem kwalijk nam, maar omdat hij vond dat ook deze bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en Nederland. In 2009 vond een bijeenkomst plaats in de Dorpskerk waarbij de heer Hoenson opnieuw zijn Vliegerskruis kreeg uitgereikt.

Bij de herdenkingsbijeenkomst zijn nabestaanden en drie veteranen. Onder anderen de 98-jarige André Hissink, een oude kameraad van Hoenson, komt over uit Canada. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →