Bellingcat komt ook met informatie over MH17

Print
Bellingcat komt ook met informatie over MH17

Afbeelding: ANP/Pierre Crom

Onderzoekscollectief Bellingcat houdt vrijdag een bijeenkomst waarop het met informatie komt over het neerschieten van vlucht MH17. Wat er bekendgemaakt wordt, wil Bellingcat in verband met de 'gevoelige aard van de informatie' niet eerder vertellen.

Het journalistieke netwerk geeft de persconferentie een dag na de update van het Joint Investigation Team (JIT).

Russisch leger
Het internationale onderzoeksteam van politie en justitie meldde donderdag dat 'onomstotelijk' vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger.

Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen.

Ramp
Bellingcat is een journalistiek netwerk van burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Vervolgstappen
Het kabinet praat vrijdagochtend over de jongste ontwikkelingen in het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17. Premier Mark Rutte onderbrak een handelsmissie in India om de wekelijkse ministerraad zelf te kunnen voorzitten.

Hij verwacht vrijdag na de ministerraad al nadere mededelingen te kunnen doen over mogelijke vervolgstappen. Als het aan de coalitiepartijen in de Tweede Kamer ligt gaat de regering er via de Verenigde Naties nogmaals op aandringen dat alle landen meewerken aan het lopende onderzoek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →