Händel's Messiah in Lambertuskerk lust voor oog en oor

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Wie voornemens is naar de Heiligdomsvaart 2018 uitvoering van Georg Friedrich Händel’s Messiah te gaan maar nog geen kaartje heeft: plaats vandaag nog uw bestelling. In de Lambertuskerk – zo bleek donderdagavond bij de avant-première van de opera die het verhaal vertelt van geboorte, dood en verrijzenis van Jezus Christus – zet regisseur Sybrand van der Werf een muzikaal en visueel spektakel neer waarover de liefhebbers nog lang zullen napraten en vooral nagenieten.

Vlak voor aanvang van eerste voorstelling van een – zo niet hét – culturele hoogtepunt van Heiligdomsvaart 2018 (HDV) kijkt Walter van Haaren tevreden naar de volgepakte tribune. De voorzitter van de HDV cultuurcommissie is op voorhand al in zijn nopjes over deze speciale productie: “In 2011 hadden we met de uitvoering Licht (red: gelijk aan het thema van HDV 2011) een mooie eigen productie op de cultuuragenda gezet. De uitvoeringen in de Sint Jan trokken redelijk veel publiek. De belangstelling voor de Messiah overtreft evenwel onze stoutste verwachtingen. Ruim 90 procent van de kaartjes voor de vier uitvoeringen die de komende tien dagen nog gaan komen zijn al verkocht. En nu staan we op het punt te gaan genieten – dat weet ik zeker – van een prachtige opera in een meer dan mooie setting”.

Wat dat laatste betreft overdrijft van Haaren voor centimeter. Het decor ziet al voor het stuk begint indrukwekkend en vooral bijzonder uit. Tijdens de voorstelling wordt het alleen maar mooier. Maar een decor om van te smullen blijft alleen recht overeind bij een puike voorstelling. En die belofte wordt meer dan waargemaakt door de cast van Sybrand van der Werf. Vanaf seconde één weten sopraan Claudia Couwenbergh, tenor Falco van Loon,  counter tenor Rob Meijers, bas Pieter Hendriks en het koor Lingua e Musica oren en ogen van de toeschouwers te boeien. Dirigent Manon Meijs en het Maastrichtse projectorkest ArkA weten fraai de puntjes op de i te zetten.

De Messiah in de Lambertuskerk wordt nog vier keer uitgevoerd. Zondag 27 mei (20:00 uur), dinsdag 29 mei (20:00 uur), woensdag 30 mei (14:00 uur) en zaterdag 2 juni (20:00 uur).

De nog resterende kaarten zijn te koop via de website van Theater aan het Vrijthof.

Later op de site van De Limburger Via Maastricht in een foto-overzicht van dag één van de Heiligdomsvaart meer foto's van de Messiah uitvoering in de Sint Lambertuskerk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee