Keersluis Limmel opgeleverd

Print
Keersluis Limmel opgeleverd

De Keersluis in Limmel is eindelijk opgeleverd en klaar voor gebruik Afbeelding: Rijkswaterstaat

Het ging op z’n zachtst gezegd bepaald niet van een leien dakje. Maar donderdag kon de nieuwe keersluis in Limmel (budget 60 miljoen euro) dan toch officieel worden opgeleverd.

Met een boottocht naar de nieuwe sluis bedankten Rijkswaterstaat en de aannemer donderdag alle omwonenden en betrokkenen voor hun geduld. 

De voorbije jaren is de oude sluis in Limmel vervangen door een nieuwe keersluis met twee cilindrische heftorens en een stalen deur, die het Limburgse achterland moeten beschermen tegen hoogwater, en die het ook grotere binnenvaartschepen toelaten de sluis te passeren. Op de nieuwe brug over het kanaal is daarnaast een scheiding aangebracht tussen fiets- en autoverkeer om de route richting Itteren en Borgharen verkeersveiliger te maken. Voorheen moest alle verkeer samen over de smalle brug. En dat was erg krap. 

Slachtoffer
De bouw kende behoorlijk wat tegenslag. Toen de hefdeur - 56 meter lang, 6 meter breed, 8 meter hoog - per transportboot onderweg was naar Limmel, botste die tegen de Scharbergbrug in Elsloo en moest de deur voor reparatie terug naar de werf. Met twee maanden vertraging werd ze geplaatst, een precisiewerkje dat veel bekijks trok. Maar begin juli vorig jaar zakte de 180 kilo zware stalen hefdeur van de gloednieuwe sluis in Limmel door overdruk scheef. Met man en macht moest er worden gewerkt om de deur weer recht te hijsen. Daarbij kwam een 52-jarige man uit Oudenbosch, werknemer van het bedrijf dat de sluis verving, op 10 juli vorig jaar om het leven. Hij viel van grote hoogte in het Julianakanaal en overleed.

Strafrechtelijk onderzoek
Het Openbaar Ministerie (OM) is sindsdien overgegaan tot een strafrechtelijk onderzoek naar bouwbedrijf Besix en technisch directeur Ken W. Zij worden ervan verdacht het leven van de werknemer van een onderaannemer in gevaar te hebben gebracht door het defect aan de sluisdeur in sneltreinvaart te willen verhelpen. Daarbij zou het bedrijf zich niet aan de veiligheidseisen hebben gehouden. De rechtbank in Den Bosch bepaalde in die zaak dat het OM inzicht kreeg in een intern rapport dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren naar de toedracht. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen