Bellingcat identificeert tweede officier betrokken bij neerhalen MH17

Print
Bellingcat identificeert tweede officier betrokken bij neerhalen MH17

De persconferentie van Bellingcat. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

De man die in afgeluisterde telefoongesprekken rond het neerhalen van MH17 'Oreon' wordt genoemd was op dat moment de hoogste militaire officier in de regio Luhansk. Het gaat om de Russische Oleg Ivannikov, die ook betrokken is bij het bedrijf Wagner, dat onlangs in opspraak komt omdat het 'freelance' soldaten levert voor het Russische leger in Syrië.

Dat meldt het internationale onderzoekscollectief Bellingcat samen met de Russische onderzoekswebsite The Insider. Zij geven vrijdagochtend een persconferentie over hun onderzoek naar MH17.  

Codenaam
Oreon is een codenaam die naar voren komt in de door de Oekraïnse veiligheidsdienst afgeluisterde en gepubliceerde telefoongesprekken in de regio in de periode dat MH17 werd neergehaald. 

Eerder melde Bellingcat ook al dat iemand die in de online gepubliceerde telefoongesprekken 'Delfin' wordt genoemd in feite een hoge Russische militair is: kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov.  Hij spreekt in die door de Oekraïnse veiligheidsdienst afgeluisterde gesprekken over de BUK-installatie voorafgaande aan het neerhalen van het vliegtuig.

53e Brigade
Bellingcat doet al jaren onderzoek naar het neerhalen van MH17. In 2015 publiceerden zij al veel informatie over de 53e Luchtafweerbrigade van het Russische leger en hun betrokkenheid bij de aanslag. Donderdag maakte ook de officiële onderzoekers van het Joint Investigation Team bekend dat de BUK-raket die het toestel van Malaysian Airlines neerhaalde afkomstig was van die brigade

De BUK-installatie was een paar dagen voor 17 juli 2014 de Russisch-Oekraïnse grens overgestoken. Hoofdofficier van Justitie Westerbeke zei dat de informatie van Bellingcat inderdaad al twee jaar bekend was, maar dat Justitie aan hogere eisen moet voldoen om de informatie te controleren en het zo stand te kunnen laten houden als bewijs in de rechtszaak. Vanochtend werd ook bekend dat Nederland en Australië Rusland aansprakelijk stellen voor het neerhalen van vlucht MH17. 

Geo-location
Bellingcat bestaat uit een losvaste groep van particulieren die zich hebben gespecialiseerd in geo-location: ze zoeken data en plaats bij online gepubliceerde video’s en foto’s. Ook traceerden ze via social media talloze militairen die deeluitmaken van de 53e brigade. Het onderzoeksplatform wordt geleid door de Brit Elliot Higgins, ook Nederlanders maken deel uit van het collectief. Naast MH17 deed Bellingcat ook onder meer onderzoek naar bombardementen in Syrië.

The Insider is een website waarop onderzoeksverhalen over Rusland worden gepubliceerd.