Beek wil betere maatregelen als antwoord op noodweer

Print
Beek wil betere maatregelen als antwoord op noodweer

Afbeelding: De Limburger

Beek - Beek gaat alle maatregelen voor wateropvang in de gemeente grondig analyseren en waar mogelijk verbeteren. Deze week is de capaciteit niet toereikend gebleken.

De hoeveelheid regen die afgelopen dinsdag over Zuid-Limburg werd uitgestort was zeer extreem: er viel in korte tijd 2,5 keer zo veel water als normaal. Maar met de grilligheid die de weergoden de laatste jaren vertonen is het goed denkbaar dat Beek opnieuw zo’n massa water te verwerken krijgt. Dinsdag is gebleken dat de buffers, opvangbekkens en rioleringen in de gemeente daarvoor niet toereikend zijn.

Drama
Tijdens de raadsvergadering donderdagavond deden enkele raadsleden verslag van hun ervaringen, de een met meer gevoel voor drama dan de ander. Zo vertelde Geert Ghijsen (CDA) over de overlast die hij met de laarzen aan had geconstateerd in Neerbeek en Spaubeek. "Ik heb er geen begrip voor als wij dingen aanleggen die niet functioneren."

Ghijsen verwees onder meer naar een waterbuffer in Neerbeek dat slechts ten dele was gevuld, een ondergelopen woonwagenkampje en een overbelast riool in de Luciastraat.

Kop koffie
Toen burgemeester Christine van Basten-Boddin hem sommeerde zijn betoog zakelijk en beknopt te houden, wierp Ghijsen haar voor de voeten: "U hebt tijdens de overlast binnen gezeten achter een kop koffie." Dat kwam hard aan bij de Van Basten: "U weet helemaal niet wat ik heb gedaan. Er is met man en macht aan gewerkt. We kunnen aan de lijst van de heer Ghijsen nog veel meer plekken toevoegen."

Onderzoek
Ook Danny Hendrix van NDB-BBB constateerde dat alle maatregelen niet genoeg zijn geweest. "Alle kernen van Beek zijn getroffen, zelfs het hooggelegen Genhout. We zijn met de voeten terug op de grond gezet. We roepen op tot onderzoek. Wat kunnen we verwerken en wat is nodig voor de komende tien jaar.”

Wethouder Hub Hodzelmans (CDA) zegde in de raadsvergadering toe te inventariseren in welke kernen en op welke locaties in de gemeente het mis is gegaan. "Ik heb dingen gezien in Beek die ik mijn leven nog niet eerder heb gezien. Maar alle informatie die mij verder heeft bereikt is zeer gefragmenteerd."

In de komende commissievergadering presenteert Hodzelmans een volledig overzicht van de capaciteit en plekken met overlast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →