Wie zijn de juryleden voor Het Beste Terras van Limburg 2018?

Print
Het beste terras van Limburg. Hoe word je dat? Dat is eigenlijk heel simpel: door zowel het publiek als de jury te overtuigen.

Honderden terrassen werden door het publiek aangemeld. Veel meer dan vorig jaar. De redactie selecteerde twintig terrassen. Doel was te komen tot een selectie van de beste Limburgse terrassen: verspreid over de provincie en voor ieder wat wils: stadsterrassen, terrassen in het groen voor fietsers en wandelaars, terrassen voor ouders met kinderen.

Het publiek heeft de afgelopen weken kunnen stemmen op zijn favoriete terras. Dat hebben meer dan zesduizend mensen gedaan, een record vergeleken met vorig jaar. Maar niet alleen het publiek brengt zijn stem uit, de jury heeft er ook werk van gemaakt. Alle twintig terrassen werden bezocht en beoordeeld. Onder leiding van culinair redacteur Ray Simoen werd gekeken naar de kaart, de faciliteiten, de ambiance en de gastvrijheid.

Volgende week maakt de jury voor zowel Noord-, Midden- als Zuid-Limburg een top 3 van beste terrassen bekend. Gecombineerd met het publieksoordeel levert dat een overall winnaar op. Het terras dat dus de harten steelt van het publiek én de jury wint de felbegeerde titel van ‘Het beste terras van Limburg 2018’. De komende week stellen we alle twintig terrassen aan jullie voor. Maar eerst: de jury. 

Wie: Tessa Kersten (21)
Werk: Parttime kapster bij Barberistas en zangeres/gitarist in cover- en tributebands


Ze zou vaker en langer terrassen willen bezoeken. Haar drukke leven als kapster én rockchick verhindert dat nogal eens. Maar ze somt met gemak een reeks terrassen op die ze goed kent. "En niet alleen van naam”, lacht de Blerickse. Al vroeg was ze meer bekend met de ‘bühne’ dan met het terras. "Toen ik 12 jaar was, stond ik in de finale van Holland’s Got Talent.”

Tot haar eigen grote verrassing. "Ik zing graag en had me in een opwelling aangemeld toen kinderen op de basisschool emotioneel reageerden toen ik Sacrifice van Anouk zong. Mijn ouders waren niet echt blij, ze wisten hoe keihard het er in de voorselectie aan toe ging. Maar toen ik daar een staande ovatie kreeg, waren ze net als ik dolblij en verrast.”

Het broze blonde meisje vertederde het publiek met haar stem en gitaarspel en won de finale. Haar eerste plaats heeft haar geen dikke vette contracten opgeleverd. Wel veel levenservaring. "Er kwam zo ontzettend veel op me af. Ik kon daar totaal niet mee omgaan.” Vooral de vijandige reacties van klasgenoten op de middelbare school hakten er flink in. Fysiek bedreigd werd ze zelfs. "Vreselijk was dat, maar ik ben er sterker uitgekomen”, zegt ze, terwijl ze een hapje neemt van haar favoriete terrassnack, een bitterbal. Na haar opleiding voor kapster ging ze werken. "Nu bij Barberistas, parttime.”

De rest van haar tijd besteedt ze aan tal van optredens met de cover- en tributebands, waarin ze, met een mooie bluesstem, zingt, en ook gitaar speelt. Verder is ze druk met muziekprojecten die ze mee organiseert. "Nu ben ik druk met ‘The Best of Rock History’ met muziek van Crossby, Stills, Nash and Young en ‘This is Jackson’ met muziek van Michael Jackson. Ik kan nu even minder naar mijn terrassen dan ik zou willen.”

Wie: Jacques Collen (74)
Werk:  Voorzitter van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie in Hasselt/Maastricht


Thuis in Hasselt kijkt hij nog wel eens met weemoed naar zijn oude zwarte studentenbaret. Die herinnert hem aan de tijd in Gent waar hij gegrepen werd door de studie sociale geografie en het ‘goede leven van bier, wijn en spijs’ – toentertijd vooral het legen van halve liters Rodenbachbier. Beide gaven zijn leven kleur en betekenis. Vooral landkaarten met onbekende plaatsen en niet geproefde gerechten trokken hem. Hij stortte zich met elan op het opkomend toerisme. Dat viel niet alleen in Belgisch Limburg op, maar ook ‘bij ons’.

In 1967 werd Jacques benoemd tot docent Toerisme en Gastronomie aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Dat bleef hij tot 2009. Hij deed dit in combinatie met het parttime professoraat Toerisme van de Faculteit aan de Universiteit van Hasselt. Maar een kamergeleerde en nuffige prof is de schalkse Hasselaar allerminst. Hij gaat graag ‘op restaurant’ en zoekt even graag een terras op. Liefst een waar ze de smaak van de streek op waarde weten te schatten. Want de goedmoedige docent is niet voor niets de medeoprichter van de grensoverschrijdende Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, die zich sinds 1981 met succes inzet voor de studie en promotie van streekgerechten en -producten in Nederland en België. 

Eerder was hij, rond 1970, een van de bedenkers van de knooppuntenroutes die fietsers leiden naar het landschappelijk en cultuurhistorisch schoon van het andere Limburg. In ‘zijn’ Hasselt zorgde hij ervoor dat de stad haar historie als jeneverstad niet wegspoelde. Het jenevermuseum kwam er mede dankzij de aimabele en taaie Jacques. Ook is deze gourmand de ‘geestelijke vader’ van het drukbeklante Maastrichtse restaurant Witloof.Wie:  Muriël Consten (47)
Werk: Actrice en entertainer met eigen bedrijf Puur Muur, dat evenementen en schoollessen begeleidt met speelse optredens.


Als kind deed ze niets liever dan toneelspelen. Toch belandde ze via een omweg op de bühne. "Ik heb de opleiding audiovisuele producties aan de Hogeschool Sittard gedaan. Dan sta je vooral achter de schermen.” Ze ging voor Centerparcs werken. "Daar deed ik camerawerk, soms acteerde ik ook om de gasten te vermaken. Veel tijd om net als hen op een terras te zitten had ik niet, terwijl ik dat dolgraag doe.”

Toen Centerparcs in andere handen overging, besloot ze voor zichzelf te beginnen met Puur Muur. "Ik maak en speel typetjes, die in kleding en accessoires aansluiten bij de sfeer en het doel van een evenement of activiteit. Muur is een verbastering van Muriël. Vrienden noemen me zo. Puur Muur klinkt lekker en naturel. Zo zijn ook mijn typetjes: levensecht en speels.”

Een van haar typetjes is Lita Violet. "Als Lita ga ik naar scholen om kleuters voor te lezen. Samen met mijn aap Jaap probeer ik de kleuters mee te laten leven met het verhaal. Heel mooi om die genietende kindertjes te zien.” Ook geeft ze theaterlessen aan kinderen op een school in haar woonplaats Roermond. "Op een ontspannen en speelse manier leer ik de kinderen met elkaar te spelen en te luisteren wanneer een ander iets vertelt. Helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden.” 

Maar ook voor volwassenen heeft ze surprises in haar koffer. Ze laat het kostuum en typetje zien dat ze voor WML heeft bedacht. Een pruik gemaakt van bidons en lege flesjes en een japon bekleed met waterattributen. "Ik probeer kinderen en volwassenen bewust te maken van de vele smaken en de grote waarde van schoon water. Hartstikke leuk. Erna puf ik graag uit op mijn vaste terras aan de Roerkade in Roermond.”

Wie: Silvie Franssen (35)
Werk: Gaat parttime aan de slag bij Traiteur Saveurs in Maastricht


Een echte ‘terrazista’ is Silvie Franssen. Alle facetten van het terrasleven kent ze: het zitcomfort van de stoelen, de smaken van de koude en de warme keuken, de fooienpot en de toiletten, het heeft allemaal geen geheimen voor de Beekse. Als tiener trok ze al naar allerlei terrassen om er wat bij te verdienen. Als serveerster praatte ze even snel als ze bestellingen op tafel zette.

Een date op een terras met een jongen van de Hotelschool had verstrekkende gevolgen. Ze werd verliefd. Op de student met de vlotte babbel, die haar van veel leerde genieten. En ook op lekker eten en wijnen. De jongen vertrok, de liefde voor food & drinks bleef. Bij Traiteurwinkel Saveurs in Maastricht belandde ze in een luilekkerland. "Veel geleerd, hard gewerkt en heerlijk genoten.” Ze voltooide cum laude haar studie Beeldende kunst en Vormgeving aan de Fontys Hogeschool, maar als 21-jarige kunstlessen geven aan eindexamenklassen schrok haar af. Ook voelde ze dat haar hart toch meer bij de horeca lag.

Haar creativiteit kon ze goed kwijt bij pizzeria Il Trattamento in Beek, dat ze hielp opstarten. Ze vatte er ook de liefde op voor het barista-metier. Wie pizza zegt, zegt vino. Dus waagde ze de overstap naar delicatessenzaak Maison d’Elfant, waar het altijd geurt naar (Italiaanse) wijnen en kazen. Sinds drieënhalf jaar heeft ze met partner Marijn dochtertje Jolie, die haar naam meer dan waar maakt. Gedrieën zijn ze regelmatig op terrassen te vinden, die ook aan kindervermaak denken. Binnenkort kunt u haar weer vinden bij Saveurs in Maastricht, want de liefde voor delicatessen raak je nooit kwijt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →