Vrees voor ‘illegale’ studentenhuizen in Maastricht

Print
Vrees voor ‘illegale’ studentenhuizen in Maastricht

Afbeelding: iStock

De gemeente Maastricht wil dat er straks uniforme regels gaan gelden voor alle kamerverhuurders. Die vrezen een nog groter kamertekort.

De gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan ‘woningsplitsing en woningomzetting’ kan tot gevolg hebben dat straks 2.900 studenten op straat komen te staan. Dat stelt de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht in een reactie op het zogenaamde ontwerp-facetbestemmingsplan. De gemeente wil dat er in de hele stad gelijke regels gaan gelden voor pandeigenaren die studentenkamers willen verhuren of hun woning willen opsplitsen.

Brandveiligheid
Het betreft onder meer de voorschriften voor brandveiligheid. Ook worden de regels voor het verhuren van kamers in woningen waarin de eigenaar ook woont - de hospes- of hospitaregeling - aangescherpt.

Er zijn naar schatting nog enkele honderden panden zijn die strijdig zijn met het huidige beleid en dus gelegaliseerd moeten. Daar is al enkele jaren een overgangsregeling voor van kracht.

Gewaarschuwd
De woningeigenaren zijn volgens de gemeente al verschillende keren gewaarschuwd dat de nieuwe strengere regels eraan zitten te komen en ze actie moeten ondernemen. In een aantal gevallen (ruim elfhonderd, heeft de VVWM berekend) is dat ook gebeurd.

Probleem zijn die 689 andere panden, aldus de verhuurders. Die vallen straks onder de omstreden 40-40-40-regeling. Die bepaalt dat er in de particuliere sector jaarlijks, naast de grote geplande projecten als het Student Hotel, Carré en het Bonnefantencollege, maar 40 zelfstandige studio’s, 40 kamers en 40 woonruimtes in herbestemde monumentale gebouwen bij mogen komen in de hele stad. Veel te weinig, betoogt de VVWM keer op keer.

Op straat
"In praktijk betekent dit dat de kans op legalisatie nihil is. Uitgaande van gemiddeld 4,2 studenteneenheden per pand zou dit tot gevolg hebben dat er 2893 studenten vanaf dat moment ‘illegaal’ verblijven en op straat komen te staan."

En dat terwijl de stad al kampt met een fors tekort aan studentenkamers., benadrukt de VVWM. Dit jaar moest er extra tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd op de Annadal Campus.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →