Froome houdt Dumoulin uit het roze met onwaarschijnlijke solo

Print
Froome houdt Dumoulin uit het roze met onwaarschijnlijke solo

Afbeelding: AFP

Een razend spannende bergetappe heeft vrijdag de Giro d'Italia op zijn kop gezet. Tom Dumoulin leek lange tijd de roze trui te gaan heroveren, maar werd uiteindelijk door Chris Froome voorbijgestreefd in het klassement.

De Britse renner deed wielervolgers versteld staan met een onwaarschijnlijke demarrage. In zijn eentje reed hij de volledige concurrentie op achterstand. Na 185 kilometer kwam hij solo over de finish in Bardonecchia. Het verschil in het klassement met Dumoulin bedraagt nu 38 seconden. 

Scherprechter
De negentiende etappe in de Giro, vooraf tot koninginnerit gedoopt, was een waar slagveld. De Colle delle Finestre, met ruim 2100 meter het hoogste punt van deze Ronde van Italië, bleek de scherprechter van de dag. Klassementsleider Simon Yates, die de afgelopen weken juist zo'n goede indruk maakte bergop, moest lossen toen het tempo werd opgeschroefd. De Britse renner kon niet meer mee, viel zowat stil en zag zijn achterstand binnen afzienbare tijd met minuten oplopen. Tom Dumoulin, die op 28 seconden achterstand stond in het klassement, reed dan ook al snel virtueel in het roze. Maar lang duurde dat niet.

Tempo
Terwijl Froome voorop het tempo bleef dicteren kreeg ook de rest het moeilijk. Eerst moest Pozzovivo, de nummer drie in het klassment, lossen en niet veel later kon ook Dumoulin het niet meer bijbenen. Froome ging er vandoor en breidde zijn voorsprong nog maar eens uit. Het lukte Dumoulin, samen met achtervolgers Pinot, López, Carapaz en Reichenbach, niet om dichterbij te komen. 

Met nog twee etappes te gaan is Froome nu de nieuwe leider in de Giro. Zaterdag volgt nog een zware bergetappe, de Ronde van Italië eindigt zondag met een vlakke rit naar Rome.

Bedrukt gezicht
Tom Dumoulin stapte met een bedrukt gezicht uit de kabelbaan die hem van de finish op de Jafferau naar het dal beneden bracht. Simon Yates was gekraakt in een epische Giro-rit, maar nu vindt hij Chris Froome boven zich.

"Ik ben nu een beetje pessimistisch over mijn kansen. De eerste twee weken was de ene Brit te sterk, nu de andere. Maar ik geef de strijd niet op."'

Dumoulin erkende dat hij weinig hulp kreeg bij de achtervolging op de ontketende Tourwinnaar. "Ik moest het vooral alleen doen. Dat snap ik ook, gezien de stand in het klassement. Iedereen reed zijn eigen race."