Het Groene Net denkt aan verdere uitbreiding

Print
Het Groene Net denkt aan verdere uitbreiding

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Sittard - Met hun handtekeningen hebben de initiatiefnemers achter Het Groene Net (HGN) vrijdag een belangrijke stap gezet naar de uitbreiding van het stadsverwarmingsnet met restwarmte van naftakraker 4 op het Chemelotterrein.

Die naftakraker - een van de belangrijkste fabrieken van chemiegigant Sabic - gaat 30.000 huishoudens en tachtig kantoren van warmte voorzien. Het vrijdag getekende contract betreft een overeenkomst om voor drie miljoen euro ingenieurs precies uit te laten zoeken welke technische aanpassingen en koppelingen nodig zijn om de restwarmte van de naftakraker af te kunnen tappen. Die ingenieurs hebben daar een jaar de tijd voor.

Onderhoudsstop
In de tweede helft van 2019 moeten ze klaar zijn. Dan vindt de zesjaarlijkse onderhoudsstop van de naftakraker plaats, het ideale - en enige - moment om de kraker met warmtewisselaars aan te sluiten op het warmtenet. Naar verwachting kunnen de eerste woningen en kantoren in Geleen, Beek en Maastricht Aachen Airport in 2020 worden aangesloten.

Voorzichtig werd vrijdag geopperd dat HGN op den duur 100.000 woningen in de verre omtrek van warmte zou kunnen voorzien. Er zijn al concrete ideeën om ook andere fabrieken op Chemelot - waaronder de tweede naftakraker - op het warmtenet aan te sluiten en zelfs een koppeling te maken met andere warmtenetten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →