Het Groene Net denkt aan verdere uitbreiding

Print
Het Groene Net denkt aan verdere uitbreiding

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Sittard - Met hun handtekeningen hebben de initiatiefnemers achter Het Groene Net (HGN) vrijdag een belangrijke stap gezet naar de uitbreiding van het stadsverwarmingsnet met restwarmte van naftakraker 4 op het Chemelotterrein.

Die naftakraker - een van de belangrijkste fabrieken van chemiegigant Sabic - gaat 30.000 huishoudens en tachtig kantoren van warmte voorzien. Het vrijdag getekende contract betreft een overeenkomst om voor drie miljoen euro ingenieurs precies uit te laten zoeken welke technische aanpassingen en koppelingen nodig zijn om de restwarmte van de naftakraker af te kunnen tappen. Die ingenieurs hebben daar een jaar de tijd voor.

Onderhoudsstop
In de tweede helft van 2019 moeten ze klaar zijn. Dan vindt de zesjaarlijkse onderhoudsstop van de naftakraker plaats, het ideale - en enige - moment om de kraker met warmtewisselaars aan te sluiten op het warmtenet. Naar verwachting kunnen de eerste woningen en kantoren in Geleen, Beek en Maastricht Aachen Airport in 2020 worden aangesloten.

Voorzichtig werd vrijdag geopperd dat HGN op den duur 100.000 woningen in de verre omtrek van warmte zou kunnen voorzien. Er zijn al concrete ideeën om ook andere fabrieken op Chemelot - waaronder de tweede naftakraker - op het warmtenet aan te sluiten en zelfs een koppeling te maken met andere warmtenetten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen