Hooikoortshorror in aantocht: wat kun je eraan doen?

Print
Hooikoortshorror in aantocht: wat kun je eraan doen?

Afbeelding: iStock

Jeukende ogen, een volle neus, voortdurend kuchen en een hoofd vol watten. Hooikoortspatiënten staan lastige weken te wachten. De piekperiode van het graspollenseizoen begint komend weekend. Door de warmte in april en mei dient de piek zich negen dagen eerder aan dan gebruikelijk.

Met maar liefst vier miljoen patiënten is hooikoorts inmiddels een volksziekte in Nederland. Wat kun je doen tegen deze vervelende allergie? Hooikoortsexpert en bioloog Maurice Martens geeft advies.

Lees ook: Piek hooikoortsperiode in aantocht

"Met het stralende weer voor de boeg is het niet gek dat mensen zo veel mogelijk buiten willen zijn, maar heb je extreem veel last van pollen, vermijd de buitenlucht dan vooral in de namiddag en avond. ’s Ochtends is het vaak nog een beetje vochtig. Omdat het gras nat is, komen er minder pollen vrij.”

Niet tochten
De bioloog adviseert ook om het in je huis vooral niet te laten tochten. "Zet af en toe een raam open per kamer, maar laat de boel niet doortochten, dan wordt het thuis flink niezen en snuiten.”

Mensen die hooikoortsklachten hebben doen er  verstandig aan om ’s avonds te douchen en zich in een andere ruimte dan hun slaapkamer om te kleden. "Zo spoel je voor het slapen gaan de pollen uit je haren. In je kleding blijven ze verraderlijk lang zitten, dus laat je kleding in een andere kamer liggen."

Paardenmiddel
Wie voorgoed van hooikoorts af wil, moet er veel voor over hebben. Martens: "Er is een behandeling, genaamd immunotherapie. Hierbij wordt het eiwit in gras- en boompollen in je bloed geïnjecteerd. Door het lichaam langzaam aan dit stofje te laten wennen, wordt een tolerantie opgebouwd.” Maar de bioloog is kritisch: "De therapie is erg ingrijpend, duurt jaren en werkt slechts bij 50 procent van de patiënten. Het is echt een paardenmiddel.”

Hooikoorts staat in de top 10 van meest voorkomende klachten bij de huisarts. Volgens de bioloog wordt de ziekte in Nederland nog zwaar onderschat, terwijl de symptomen een behoorlijke invloed hebben op het dagelijkse functioneren van mensen. 

Het  aantal patiënten als gevolg van hogere pollenconcentraties neemt volgens  Europese onderzoekers uit dertien landen toe. Zij wijten dat aan de toenemende uitstoot van koolstofdioxide (CO2).

Hoewel er jaarlijks inderdaad patiënten bijkomen, denkt Martens dat het niet alleen door klimaatverandering komt. "Vroeger ging men bij hooikoorts vaak uit van een ernstige verkoudheid, maar nu wordt de allergie dankzij medische technieken veel sneller gesignaleerd.

Maatschappelijke kosten
Martens wijst erop dat de ziekte hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengt: "In Zweden zijn die kosten berekend op ongeveer 1,3 miljard euro. Als je dat omrekent naar de Nederlandse situatie, zitten wij zeker op 3 miljard euro per jaar.” Voor een deel bestaat dat bedrag uit medische kosten, maar het meeste verlies zit in het functioneren op het werk. 

Een huisarts kan goed zien welke medicijnen bij jouw allergie passen. "De klachten lopen enorm uiteen. Mensen doen er verstandig aan naar de huisarts te gaan voor de juiste medicatie. Voor welke pollen je precies allergisch bent, kan enorm verschillen. De een heeft er het hele jaar door last van, de ander slechts een paar maanden. Het is goed om te laten onderzoeken welke pollen de allergie bij jou opwekken. Zo kun je het beste bepalen welke medicijnen je wanneer nodig hebt.” Over het algemeen geldt de periode april tot en met juli als de zwaarste tijd voor mensen met hooikoorts.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →