‘Vervuilde coke werd jonge moeder Zena fataal’

Print
‘Vervuilde coke werd jonge moeder Zena fataal’

Afbeelding: Privé-foto

Nabestaanden van een jonge Schiedamse vrouw waarschuwen voor vervuilde cocaïne. De 21-jarige Zena, moeder van een peuter, overleed dinsdag, nadat zij met haar vriend drugs had gebruikt. "Het is wachten op een volgend slachtoffer."

Het stel wilde een leuke avond hebben, vertelt een oom van de vrouw. "Ze gebruikten samen drugs, thuis in Schiedam. De volgende ochtend kreeg ze haar vriend niet wakker. In paniek riep ze de hulp in van een buurman. Samen belden ze de ambulance. Haar vriend is behandeld en geholpen, maar niemand heeft op haar gelet", vertelt Ronald van der Boon, die op Facebook aandacht vroeg voor de dood van zijn nicht. 

"Thuis is ze op de bank gaan liggen, terwijl een vriendin op haar 2-jarige zoontje paste. Toen de vriendin later kwam kijken, zag ze dat Zena’s lippen blauw waren. Ze werd met spoed naar het Erasmus MC gebracht, waar ze een paar dagen later overleed."

Atropine
Volgens Van der Boon is atropine zijn nicht fataal geworden, zo zou het ziekenhuis hebben laten weten. Het levensgevaarlijke poeder was begin dit jaar ook al in omloop in de regio Rotterdam. Symptomen zijn onder meer wazig zien, koorts, paniek, slechte coördinatie, hartkloppingen, verwardheid, hallucinaties, gedaald bewustzijn en epileptische verschijnselen. De ademhalings- en hartritmestoornissen kunnen in het ergste geval leiden tot de dood.

Het Trimbos-instituut deed in overleg met het ministerie van Volksgezondheid in januari een waarschuwing uitgaan, nadat in monsters die waren ingeleverd atropine werd gevonden. Deze ‘Red Alert’ is een kleine maand geleden ingetrokken.

"Het is wachten op een volgend slachtoffer", reageert de schoonvader van de vrouw, die hoopt dat de politie er een zaak van maakt.

Testen
Het recente sterfgeval is ook het Trimbos-instituut ter ore gekomen. "We proberen te achterhalen wat er gebeurd is. We zouden graag de drugs alsnog testen om te kijken of daar inderdaad atropine in zat."

Gezondheidsinstelling Antes wijst erop dat gebruikers ook zelf hun drugs kunnen laten testen aan de Baan 176 in Rotterdam. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, zegt een woordvoerster. "We hebben gemiddeld twaalf mensen op het spreekuur van de drugstestservice. Toen de Red Alert van kracht was, was het nog iets drukker."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →