Provincie helpt noodlijdende zwembaden

Print
Provincie helpt noodlijdende zwembaden

Afbeelding: De Limburger/Laurens Eggen

Om de massale sluiting van zwembaden in Limburg te voorkomen, heeft de provincie extra subsidie beschikbaar gesteld. Het gaat om een totaalbedrag van 125.000 euro, zo maakte CDA-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) vrijdag bekend in Provinciale Staten.

Op verschillende plekken in Limburg dreigen baden dicht te gaan, omdat gemeenten er te veel geld op moeten toeleggen. Dit deed zich bijvoorbeeld voor in Meerssen. Eerder dit jaar heeft de provincie besloten om, bovenop een investering van de gemeente, ruim 60.000 euro bij te dragen zodat het bad kon worden opgeknapt en open kon blijven.

Vanaf nu kunnen ook andere zwembaden in de provincie hiervoor in aanmerking komen, zegt Koopmans toe. Voorwaarde is wel dat gemeenten minimaal eenzelfde bedrag inleggen. Het geldt alleen voor niet-commerciële zwembaden die door vrijwilligers worden gerund.

Schoolzwemmen
Koopmans maakte dit bekend tijdens een debat in de Staten over een onderzoek dat onlangs is verschenen naar de zwemvaardigheid van Limburgse kinderen. Nog maar een op de vijf basisscholen in Limburg biedt op dit moment schoolzwemmen aan, dat is weinig vergeleken met de rest van het land. Toch heeft dit niet geleid tot een duidelijke daling van het aantal zwemdiploma’s. Van de Limburgse kinderen onder de 16 jaar heeft slechts drie procent geen zwemdiploma.

Knettergek
Desondanks drong de SP er vrijdag op aan dat schoolzwemmen meer moet worden gestimuleerd. Koopmans ziet daar geen aanleiding toe. "Het gaat minder slecht dan ik gedacht had. Het is misschien nog niet ideaal. Maar er zijn nu eenmaal kinderen die alleen al bij de gedachte aan water knettergek worden."

Wel vindt vindt hij dat de beschikbare fondsen voor ouders die zwemles niet kunnen betalen, beter moeten worden gepromoot. Ook is het een zorg dat er steeds minder badmeesters te vinden zijn.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →