Op elkaars lip bij Formule 1-circus in het prinsdom

Print

Max Verstappen heeft handenvol werk tijdens een handtekeningensessie in de pitlane van Monaco. Afbeelding: Peter van Egmond

In Monaco is de bar Stars ‘N‘ Bars een begrip. Gelegen aan de rand van het circuit, tussen de paddock en de persruimte in. De gehaaste F1-verslaggever kan er tussen de persmomenten van de coureurs in terecht voor een prima salade of hamburger.

Op het terras zitten niet alleen journalisten, mocht u dat denken. Vaste gasten zijn een aantal echte fans van het Formule 1-circus. Waarom ze daar graag zitten? Omdat de coureurs daar hun scooters of motorfietsen parkeren. Zo dichtbij kun je als fan op geen enkel circuit komen. Racers als Valteri Bottas, Esteban Ocon, Sergio Perez, Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen scheuren er weg óf blijven even staan voor een handtekening.

Dranghek
Er zit alleen een dranghek tussen de fans en de door hun verafgode helden. Tijdens het opzetten van hun helmen en het starten van hun scooters door kunnen ze eigenlijk niet om hun supporters heen, dus is er bijna altijd tijd voor een selfie of een handtekening op een pet of shirt. Dat is de charme van Monaco; er is geen ontkomen aan de fans. Voor de racers niet altijd even leuk natuurlijk, want die worden normaalgesproken altijd afgeschermd door hun teams en persvoorlichters.

Per jetski
De coureurs, de fans en de journalisten zitten in het prinsdom gewoon op elkaars lip. Maar er zijn ook uitzonderingen natuurlijk. Zoals Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Die komen niet per scooter of motorfiets naar de baan, maar per jetski of boot. Omdat ze om de hoek wonen in Fontvieille en zo lekker de files en de hectiek kunnen omzeilen.

Althans een deel van de drukte, want beide heren coureurs hebben op vrijdag toch ook de nodige sponsorverplichtingen en handtekeningensessies tijdens de pitwalk voor fans op vrijdag en in de fanzone op de Place d’Armes. Voor Max Verstappen is de Grand Prix van Monaco ook om een andere reden nog drukker dan normaal. De Limburgse coureur wordt door Netflix gevolgd voor een documentaire over de Formule 1 die begin 2019 wordt uitgezonden door de streamingdienst.

Uithangborden
Niet alleen Verstappen wordt gevolgd, maar het hele F1-circus. Zo is Ricciardo al in Melbourne gefilmd. De koningsklasse van de autosport blijft dus steeds nieuwe wegen vinden om publiciteit te genereren. Met de coureurs als uithangborden van een sport die steeds meer op z’n Amerikaans wordt uitgevent.