Tbs-er in moordzaak viel agente in burger aan met mes

Print
Tbs-er in moordzaak viel agente in burger aan met mes

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Vlodrop - De tot twaalf jaar en tbs veroordeelde Harold J. (44) uit Roermond heeft zich, volgens justitie, kort nadat de dwangverpleging in de Van Mesdagkliniek in Groningen onder voorwaarden was beëindigd, schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag en vrijheidsberoving.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank Groningen 42 maanden celstraf tegen hem geëist. Harold J. zou in 2016 in een park in Groningen, vlakbij de behandelkliniek, een vrouw hebben aangevallen met een stanleymes. In 2003 werd hij veroordeeld voor de moord op Jacky de Groot uit Vlodrop. Hij woonde pas enkele maanden buiten de kliniek, maar werd wel nog behandeld. 

Hevig verzet
Het slachtoffer- een politieagente in burger die na een avond uit op weg was naar huis  - verzette zich tien minuten hevig. De dader sloeg op de vlucht. Harold J. ontkent dat hij die dader is. Op de jas van het slachtoffer is zijn DNA aangetroffen. Ook was J.  die bewuste nacht in de buurt van de plaats delict, zo blijkt uit gegevens van zijn mobiele telefoon. Het slachtoffer kan door de gebeurtenissen haar werk als straatagente niet meer doen. 

De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak in deze zaak. 

Gruwelijke wijze
Harold J. heeft in maart 2002 met een mededader de 25-jarige Jacky de Groot op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hij werd toegetakeld met een mes en een honkbalknuppel. Vervolgens moest hij in de kofferbak van zijn auto kruipen.

De twee mannen van destijds 28 en 18 jaar uit Roermond reden over bospaden met de zwaargewonde man achterin. Later staken ze de auto in brand om zich van de sporen en het lichaam te ontdoen. Een geschil over geld was de aanleiding voor het geweld. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →