Terreurbestrijder gaat in zee met fraudeverdachte

Print
Terreurbestrijder gaat in zee met fraudeverdachte

Said Bouharrou voor het klooster in Koningsbosch. Afbeelding: John Peters

Justitie verdenkt hem, de coördinator terrorismebestrijding vraagt hem om advies. In deze spagaat zit projectontwikkelaar Saïd Bouharrou die het initiatief nam voor een Hiltonhotel in Koningsbosch.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is in zee gegaan met een adviseur die onder het vergrootglas ligt van het Openbaar Ministerie (OM). Dit blijkt uit onderzoek van De Limburger.

Lees ook: Initiatiefnemer Hiltonhotel voelt zich in de steek gelaten: 'Dat is onmenselijk'

In een vertrouwelijk schrijven aan burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren waarschuwt het OM Oost-Nederland in juli 2016 voor de uit Nijmegen afkomstige projectontwikkelaar Saïd Bouharrou. Een dag later trekt de Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos aan de bel bij Hessels. Hij vraagt extra aandacht voor de waarschuwing van zijn collega uit Arnhem.

Geen belemmering
Het luiden van de noodklok door het OM vormt voor de NCTV geen enkele belemmering dezelfde Saïd Bouharrou in te zetten als adviseur in een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën. Kort nadat Hessels gewaarschuwd is voor Bouharrou, zit de Nijmegenaar in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland met de terreurbestrijder om tafel.

Samen werken ze aan de Handreiking Veilige Moskee, waarin aanknopingspunten staan voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën te verbeteren. Voor dit vorig jaar gepubliceerde rapport schoven ook de ministers van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan.

Strafrechtelijk onderzoek
Bouharrou is verdachte in een al jaren lopend strafrechtelijk onderzoek naar een vermeende criminele organisatie die wordt verdacht van hypotheekfraude en witwassen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat dit justitieonderzoek ertoe leidde dat het plan om in Koningsbosch een Hiltonhotel te realiseren voorlopig niet doorgaat.

Na de vertrouwelijke melding van justitie, liet Echt-Susteren onderzoeken of er mogelijk crimineel geld in het project zou vloeien. Het Landelijk Bureau Bibob concludeerde dat er een ernstig risico op was. Daarop besloot de gemeente een voorlopig negatief advies te geven op de vergunningaanvraag.

Niet gewaarschuwd
De NCTV weet dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar Bouharrou, maar vindt dat geen belemmering om hem als adviseur in te zetten. Volgens woordvoerder Lodewijk Hekking is de NCTV niet voor Bouharrou gewaarschuwd. De NCTV noemt de samenwerking met de RMMN goed.

Bouharrou stelt de NCTV op de hoogte te hebben gebracht van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem dateren de feiten die hem ten laste worden gelegd van zo’n twaalf jaar geleden. De Nijmegenaar noemt het justitieel onderzoek naar hem de ‘grootste onzin’ en hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu