Sterprocessie: ode aan de vier stadsdevoties

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Vanuit alle windrichtingen werden vrijdagavond tal van heiligenbeelden door dragersgildes naar het Vrijthof gedragen. Op het plein voor de Sint Servaas en de Sint Jan was de eindbestemming van de zogenaamde Sterprocessie. Die is een ode aan de vier stadsdevoties, te weten de Sterre der Zee, de Zwarte Christus van Wyck en de borstbeelden van Sint Lambertus en uiteraard Sint Servaas.

De eeuwenoude traditie wil dat vanuit vier locaties in de stad parochianen van het dekenaat pelgrimeren naar het Graf van Sint Servaas. Nadat alle historische religieuze beelden op het plein in hartje Maastricht zijn gearriveerd wordt in cortège via het Bergportaal de basiliek binnengelopen. In de Sint Servaas vindt dan een plechtigheid plaats rondom de vier Maastrichtse devoties.

Zaterdagmorgen - 26 mei - treft u op deze site de eerste uitgebreide Heiligdomsvaart fotoreportage van Laurens Bouvrie aan. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →