Sterprocessie: ode aan de vier stadsdevoties

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Vanuit alle windrichtingen werden vrijdagavond tal van heiligenbeelden door dragersgildes naar het Vrijthof gedragen. Op het plein voor de Sint Servaas en de Sint Jan was de eindbestemming van de zogenaamde Sterprocessie. Die is een ode aan de vier stadsdevoties, te weten de Sterre der Zee, de Zwarte Christus van Wyck en de borstbeelden van Sint Lambertus en uiteraard Sint Servaas.

De eeuwenoude traditie wil dat vanuit vier locaties in de stad parochianen van het dekenaat pelgrimeren naar het Graf van Sint Servaas. Nadat alle historische religieuze beelden op het plein in hartje Maastricht zijn gearriveerd wordt in cortège via het Bergportaal de basiliek binnengelopen. In de Sint Servaas vindt dan een plechtigheid plaats rondom de vier Maastrichtse devoties.

Zaterdagmorgen - 26 mei - treft u op deze site de eerste uitgebreide Heiligdomsvaart fotoreportage van Laurens Bouvrie aan. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen