Heiligdomsvaart 2018 in beeld: het begint bij de bron

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Waar begin je een traditioneel en eeuwenoud religieus feest? Als het even kan bij de bron. Voor de Heiligdomsvaart Maastricht is dat een letterlijke mogelijkheid. Bij de Sint Servaasbron werd donderdagmiddag een korte maar plechtige opening van het pelgrimsfeest van Maastricht gehouden.

Het is aan onder meer Henric van Veldeke te danken dat de Sint Servaasbron zo een prominente rol speelt in de verering van Sint Servaas. Van zijn hand kwam de Sint Servaaslegende. Daarin staat ook prominent een heilige geneeskrachtige bron vermeld. Voor wie de legende niet kent: Op de terugweg van Rome naar Tongeren werd de latere stadspatroon van Maastricht door dorst gekweld. Met zijn staf tekende hij een kruis in de aarde en bad. En warempel, zo ging dat in die tijd, een engel verscheen en reikte hem een beker met water aan. Servaas leste zijn dorst en en passant genas hij een aan koorts lijdende vrouw. Anno nu wordt de locatie van dat wonder toegedicht aan de bron in Biesland. In de late Middeleeuwen sprak men over dit mirakel op een plek ergens in de Elzas.

Hoe dan ook, anno nu is de gelovige Maastrichtenaar overtuigd dat de Sint Servaasbron de plek is waar de naamgever zijn dorst leste en doorliep naar Maastricht en Tongeren links liet liggen. De locatie van nu was eind 19e eeuw nog een – met de Jeker vlakbij – een drassig veld. Om in 1888 officieel geopend te worden als de Heilige Sint Servaasbron.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →