Rutte: start kabinet niet makkelijk

Print
Rutte: start kabinet niet makkelijk

Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

De start van het nieuwe kabinet was ,,niet heel makkelijk''. Regeren met vier partijen is veel complexer dan met twee. Het kost meer tijd en afstemming.

Toch heeft Rutte III in de eerste zeven maanden van zijn bestaan een aantal grote onderwerpen tot een goed einde gebracht.

VVD-congres
Premier Mark Rutte zei dat zaterdag tijdens een VVD-congres in Arnhem. Rutte wees op het besluit om op termijn te stoppen met de gaswinning in Groningen, de sluiting van kolencentrales en het doorhakken van knopen over de voorjaarsnota, de tussenstand van de begroting. Rutte noemde die zaken ,,een testcase'' voor het kabinet.

Stuntelen
De premier gaf toe dat hij in debatten over de dividendbelasting heeft staan ,,stuntelen''. Het kabinet wil deze belasting die bedrijven moeten betalen over het dividend aan aandeelhouders schrappen. De oppositie is tegen dit plan, dat 1,4 miljard euro kost. Enkele weken terug steunden vrijwel alle oppositiepartijen een motie van afkeuring tegen Rutte in dit dossier.

Thema's
De twee belangrijkste politieke thema’s voor de komende jaren zijn volgens Rutte de EU en de strijd tegen het klimaatprobleem. De premier zei dat zijn denken over Brussel in de laatste jaren is veranderd. Aanvankelijk keek hij vooral naar het nut dat de unie heeft voor zaken als economie en werkgelegenheid. Maar nu de wereld steeds instabieler wordt, beseft hij dat Nederland afhankelijk is van internationale samenwerkingsverbanden, zoals de NAVO, de VN en ook de EU.