Portugees vakmanschap in stadspark Maastricht

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

In het stadspark bij de voormalige Tapijnkazerne legt momenteel een groep Portugezen een pleintje aan om de grote volière ter hoogte van het Henri Hermanspark. Dat gebeurt ondanks de hitte in een strak tempo.

 Portugal staat niet alleen bekend om de prachtigste stranden van Europa, een heerlijk klimaat en uiteraard fado. Het is ook het land van de beste stratenmakers van Europa. Zeker als het aankomt op het leggen van mozaïeken plaveisels. Dat vakmanschap wordt in dat deel van het Iberisch schiereiland Calçada Portuguesa genoemd. In het stadspark bij de voormalige Tapijnkazerne werken momenteel een aantal mannen uit de omgeving Porto aan een bestrating bij de volière van het ‘Hertenkamp’.Het is ook het land van de beste stratenmakers van Europa. Zeker als het aankomt op het leggen van mozaïeken plaveisels. Dat vakmanschap wordt in dat deel van het Iberisch schiereiland Calçada Portuguesa genoemd. In het stadspark bij de voormalige Tapijnkazerne werken momenteel een aantal mannen uit de omgeving Porto aan een bestrating bij de volière van het ‘Hertenkamp’.

De tropische warmte lijkt weinig indruk op de Portugezen te maken. Op het heetst van de zaterdag is het bijna 30 graden in de schaduw. Het getik van hun hamertjes houdt niet op. Ook niet bij Adriano. Hij neemt alle tijd voor een praatje met de verslaggever van De Limburger Via Maastricht, maar gaat wel stug door zijn granietensteentjes op de juiste wijze te leggen dan wel te splijten.

Het gezelschap reist kriskras door Europa om in voornamelijk steden met een lange historie haar werk te verrichten. Maastricht maakt wel vaker gebruik van dit specifieke Portugese vakmanschap. Maar ook in Amsterdam hebben de Portugezen hun visitekaartje achtergelaten. In 2001 onderging de Dam een metamorfose. Daar liggen sinds die tijd twee en een half miljoen granietkeitjes.

Het is geen toeval dat de Portugezen ‘leading’ zijn op dit vakgebied. Al sinds de Renaissance weten ze daar raad met – vooral – leggen van mozaïeken.  In die tijd  - onder koning João II – kregen vrijwel alles straten langs de rivieroevers van Lissabon en Porto dit soort bestrating.

Een kleine 200 jaar later moesten de Portugezen weer van vooraf aan beginnen. De enorme aardbeving van 1755 maakte Lissabon vrijwel met de grond gelijk en een groot deel van de Algarve ‘verdronk’ door een niets en niemand ontziende tsunami.

Het land kreeg een enorm leed te verwerken maar moest ook weer verder. De stratenmakers van toen kregen als taak weer alles zo mooi te maken als voor de aardbevingsramp. Anno nu zijn de stratenmakers van Portugal dé specialisten van Europa. En dat hun werk wordt gewaardeerd, dat merken ze ook in het stadpark van Maastricht. Een man en een vrouw wandelen in slakkengang voorbij de noeste werkers. Spontaan beginnen ze te klappen. “Wat een vakmanschap”, zegt de vrouw. “En dat ook nog eens in die warmte”. Adriano onderbreekt voor even zijn werk en mompelt een bescheiden ‘obrigado’.  De vrouw heeft hem toch gehoord en zegt vol respect: “Di nada”. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →