CDA: ‘Met Koopmans op het schild de verkiezingen in’

Print
CDA: ‘Met Koopmans op het schild de verkiezingen in’

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Gedeputeerde Ger Koopmans wordt de lijsttrekker van het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. Hij werd zaterdag in Valkenburg benoemd tijdens een Algemene Ledenvergadering van de afdeling Limburg.

Koopmans was de enige kandidaat. Tijdens de vergadering werd niet gestemd. "Onze politiek leider in Limburg heeft aangegeven nog vier jaar door te willen", zei voorzitter Harold Schroeder.

"Het zou ondenkbaar zijn dat we niet met hem op het schild de provinciale verkiezingen in gaan." De aanwezige raadsleden, Statenleden, wethouders en burgemeesters gaven daar met een staande ovatie gehoor aan.

Enthousiasme
Koopmans werd in 2014 gedeputeerde. Daarvoor zat hij jarenlang in de Tweede Kamer. Bij de vorige verkiezingen was hij ook lijsttrekker en werd het CDA in de provincie de grootste partij.

Schroeder roemde hem zaterdag om zijn kennis en enthousiasme, maar refereerde ook aan wat hij noemt het dieptepunt van de afgelopen jaren. Toen Koopmans de gemeente Landgraaf wilde dwingen tot een herindeling met Heerlen vonden CDA’ers in Landgraaf en de Staten dat hij zijn hand had overspeeld.  

Lokale afdelingen
In zijn toespraak richtte Koopmans zich zaterdag voornamelijk tot de lokale afdelingen. Het provinciale bestuur zal de komende jaren een grotere rol gaan spelen in Limburg, zo kondigde hij aan.

Met name bij de economische ontwikkeling en de energietransitie vindt de CDA’er dat de provincie meer de regie naar zich toe moet trekken.

"Als je tegen kerncentrale Tihange bent, tegen kernenergie en bruinkoolwinning en tegen gas uit Groningen, dan kun je niet ook tegen windmolens zijn en tegen zonneweides. In de nieuwe coalitieakkoorden zeggen jullie ambities te hebben, maar tot een concrete vertaling heeft dat vaak nog niet geleid. Je moet keuzes maken. Ik snap dat dat voor gemeenten vaak moeilijk is, daarom is de provincie daar de ideale overheid voor." In Venlo greep de provincie onlangs voor het eerst in en werd een plan voor een groot windmolenpark tegen de wil van de gemeenteraad in toch doorgezet.

Concurrentie
Tegelijkertijd pleit Koopmans er ook voor om op andere terreinen zoals sport of cultuur juist meer verantwoordelijkheid te leggen bij de samenleving. De gedeputeerde ging ook in op de grote concurrentie die het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft ervaren van lokale partijen.

"We gaan op veel plekken besturen, ook lokale partijen spelen een belangrijke rol. We moeten met iedereen zaken doen, verbinden is onze hoofdtaak. Maar realiseer je wel dat de toegenomen uitkering van Den Haag (gemeenten krijgen er de komende jaren vele miljoenen bij, red.) niet geregeld is door Burgerbelangen Simpelveld of VLP Beesel. Daar heeft het CDA voor gelobbyd. Dat moeten we ook uitstralen."

Oud-wethouder Thomas Gelissen van Brunssum en Wim Kemp, in het verleden wethouder in Roermond, zijn belast met de selectie van de overige CDA-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →