Van wie is Maastricht eigenlijk?

Print
Van wie is Maastricht eigenlijk?

Afbeelding: iStock

Is de stad van de studenten? Van de toeristen? Van de bewoners? Of is de stad van de echte ‘Sjengen’. Vragen die mede centraal staan tijdens de Week van nieuw Maastricht, een zesdaags evenement, georganiseerd wordt door Maastricht-LAB dat maandag van start gaat.

In workshops, debatten, rondleidingen en lezingen wordt gepraat en gefilosofeerd over de toekomst van de stad. Doel is eens met een andere, creatieve en vernieuwende blik naar de stedelijke (her) ontwikkeling te kijken.

Eenzijdig
"Het beeld van Maastricht is vaak erg éénzijdig en ééndimensionaal", zegt wethouder Gert-Jan Krabbendam (Groen Links, Ruimtelijke Ontwikkeling). De historische binnenstad, André Rieu. Dat is waar mensen meteen aan denken.

Groene loper
"Maar er gebeurt veel meer. De herbestemming van industrieel en cultureel erfgoed zorgt voor een hele nieuwe dynamiek. En waar het eindigt, weten we nog niet. Met de aanleg van de Groene Loper rekken we de binnenstad verder op. Wat is er straks nog meer mogelijk? Ik hoor vaak: Mestreech is Mestreech niet meer. Maar op die plek is het maar goed dat Maastricht niet meer de oude is. Met dit evenement willen we ook de aandacht vestigen op de vele creatieve broedplaatsen die er zijn. Hier in Maastricht gebeurt het. Dat is wat we willen uitdragen. Alles wat tijdens de debatten en lezingen aan bod komt, wordt meegenomen in de omgevingsvisie, die in de maak is en 2019 klaar moet zijn", zegt Sven Cimmermans van het Maastricht-LAB, dat geïnitieerd is door de gemeente als cocreatief ontwikkelplatform waarbij de zoektocht naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling centraal staat.

De Wereld Draait Door
"We willen met een soort De Wereld Draait Door-achtige aanpak praten over de stad. Bijvoorbeeld over de studenten. Waarom vertrekt het grootste gedeelte na zijn studie naar elders? Wat zijn de voorwaarden om hen hier te houden? Want dat zouden we wel graag willen."

Het programma is te vinden op www.maastrichtlab.nl/wnm.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →