Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Het goud van de relieken schittert in de warme zon

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

De relieken schitterden eventjes in de zon. De eerste grote ommegang in het kader van de Heiligdomsvaart in Maastricht wist het zondag als bij een wonder droog te houden. Maar dan ook maar net.

De weergoden lijken een krachtmeting aan te willen gaan. Een kolkende, inktzwarte lucht pakt zich samen boven Maastricht wanneer langs de Stationsstraat honderden pelgrims groeperen en zich opmaken voor de eerste grote ommegang van de Heiligdomsvaart 2018. In de verte flitst en dondert het onophoudelijk. Eerder op de ochtend heeft de organisatie van het zevenjaarlijkse evenement juist een waarschuwing doen uitgaan voor tropische temperaturen. Zet iets op je hoofd en neem vooral genoeg drinkwater mee.

Beschutting
Vlak voor twee uur, wanneer de processie eigenlijk van start moet gaan, lijkt het een bizarre waarschuwing. Een enorme hoosbui drijft de gelovigen uit elkaar. Iedereen zoekt beschutting om zijn eigen pak, vaandels en relieken droog te houden. Monulphus en Gondulphus worden met een plastic zak over het hoofd afgevoerd. Zeilen worden over draagbaren heen gezwaaid.

Maar Maastricht heeft geluk. Net als afgelopen week, gaat het ergste noodweer aan de binnenstad voorbij. Vijf minuutjes regen. Daar blijft het bij. In allerijl worden attributen afgedroogd, wordt her en der make-up opnieuw bijgewerkt. De schutterij haalt nog snel een doek over het zilver terwijl de harmonie het koper haastig opnieuw laat blinken.

Opkomst
Gelukkig. Het klaart op. Het publiek langs de route heeft zich karig geweerd, hoewel de opkomst toch niet zo groot lijkt als zeven jaar geleden. Het weer lijkt hier meer debet aan dan de ontkerkelijking.

Volgens de organisatie loopt er een recordaantal pelgrimsgroepen mee in de stoet, met debutanten uit Aken, Hasselt, Tongeren en Susteren. In veel gevallen hebben ze hier jaren naartoe gewerkt.

Winkelen
En misschien is er langs de kant wel sprake van minder mensen die hier zijn gekomen vanwege hun spirituele beleving; de interesse voor cultuurhistorie en tradities is juist groeiende. En als er iets toch bij Maastricht hoort, dan is het wel de Heiligdomsvaart. Al sinds 1391.

Toch lijkt een aantal mensen minder blij met de Heiligdomsvaart. Ze zijn juist naar Maastricht gekomen om te winkelen. Maar tijdens de ommegang zijn alle winkels gesloten. Cafés en terrassen langs de route doen dan weer wel goede zaken. Hoe ironisch: wanneer Abraham en Jezus langstrekken, weerklinkt door de openstaande ramen van café Zondag Sympathy for the Devil van de Rolling Stones.

Schittering
Precies op het moment dat de kop van de stoet, met de metershoge beeltenis van Servaas, de naar hem vernoemde brug over de Maas op trekt, breekt de hemel open. Het goud van de relieken schittert in de warme zon. Dit is voor de echte gelovigen het hoogtepunt: de borstbeelden van Sint Servaas en Sint Lambertus, het Genadebeeld van de Sterre der Zee, het zwarte Christusbeeld van Wyck en als sluitstuk de zogenaamde Noodkist waarin de overblijfselen van Maastrichts beschermheer Sint Servaas worden bewaard.

Wie gelooft er niet in wonderen? Precies op het moment dat de stadsrelieken bij de basiliek op het Vrijthof aankomen en weer worden toegedekt, begint het te regenen.