Rechter geeft interseksuele Limburger gelijk: geboorteakte aangepast

Print
Rechter geeft interseksuele Limburger gelijk: geboorteakte aangepast

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet het geslacht als 'vrouwelijk' wordt benoemd, maar als 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

Lees ook: Vrouw wil na 56 jaar geslacht uit geboorteakte

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Inbreuk
Volgens de rechtbank is sprake van "een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie" als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.

Wetswijziging
Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is.