Leonne dolblij met uitspraak: ‘Ik wil zijn wie ik ben: genderneutraal’

Print
Leonne dolblij met uitspraak:  ‘Ik wil zijn wie ik ben: genderneutraal’

Afbeelding: ANP

De 57-jarige Leonne is heel blij met de uitspraak van de rechtbank in Roermond maandag. Die bepaalde dat Leonne (geboren als Leon) voldoende aannemelijk heeft gemaakt geen man of vrouw te zijn, maar genderneutraal.

Leonne had de zaak aangespannen na 'een leven lang al geweten te hebben dat ik geen jongen of meisje, maar iets er tussenin was', vertelt Leonne maandag.

Geen van beide
"De eerste dertig jaar probeerde ik me als jongen voor te doen, omdat mijn ouders dat graag wilden. Maar ik werd moe van dat man zijn en ging als vrouw verder. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen: ik ben geen van beide, ik wil zijn wie ik ben: genderneutraal.''

Pastoor
Leonne vervolgt: "Ik ben niet als man of vrouw geboren. Ik heb allebei. Ik kon dus vroeger twee kanten op. Ik had het geluk dat de pastoor in Swalmen, waar ik als kind woonde, mijn ouders steunde. Ga er niks aan doen, zei de pastoor, want wat God heeft geschapen gaan we niet veranderen. Die pastoor nam me altijd in bescherming, als iemand me pestte of voor meisje uitschold. Ik ben nooit een kwetsbaar kind geweest, dat is mijn geluk."

"Toen ik in Amsterdam in de scene kwam begreep ik: wat heb ik een mazzel gehad. Wat hebben die transgenders allemaal moeten meemaken, wat zijn ze gepest. Sindsdien bied ik als hypnotherapeut hulp aan deze mensen."

Consequenties
Leonne trouwde als vrouw met een man en kreeg een kind van hem. Later kreeg ze een relatie met een transseksuele man die vrouw was geweest, en weer later met een rechter en een notaris. "Zo kwam ik mensen tegen die er over hadden nagedacht." Leonne verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Roermond verregaande consequenties heeft. "Ambtenaren kunnen niet meer om genderneutraal heen, maar ook winkels en websites moeten aanpassingen doorvoeren."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen