Het Maashotel in Broekhuizen: Pontje brengt geen bier van buurman

Print
Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Wat: Het Maashotel
Waar: Veerweg 11, Broekhuizen


‘Hier zet men koffie en over.’ Dat zag je vroeger staan bij cafés met veerpontjes. Even snel een slok van dat bruine spul, dat ’s morgens vroeg werd gezet en de hele dag als verse koffie werd gedronken uit koppen die overal het- zelfde waren. Op correct Nederlands werd niet gelet, wel op snelle slokken.

Pontjes zijn allang niet meer bootjes, die snel werklui naar baas en baan aan de overzijde brengen. Pontjes zijn toeristisch vermaak geworden, een frisse onderbreking van de reis per fiets of scootmobiel. Aan beide zijden van het overzetwater zijn eetcafés, hotels en restaurants gekomen. Daar wordt meer dan alleen koffie gezet. Langs de Maas, van noord tot zuid is een rozenkrans van pleisterplaatsen ontstaan, waar pontjes aan zijn vastgeketend. Net speelse honden zijn het, die pontjes. Ze trekken aan hun kettingen om los te komen en eens het ruime sop van de wilde vaart te kunnen kiezen.

Tussen Broekhuizen en Arcen vaart een pontje met zulke dromen, zeker als de wind door zijn ketens blaast. Bewaakt wordt het aan de kant van Broekhuizen door een reeks nieuwe restaurants met terrassen, want het Maasverkeer zorgt voor massa volk. En massa is kassa in de horeca. Op het riante terras van het Maashotel zijgen we neer op comfortabele stoelen. Met vorstelijk uitzicht op de actieve overzetschuit en de brouwerij van Hertog Jan, die als een witte ridder in de verte glinstert.

Zo sprankelend als het terras met bloemetjes op tafel en water panorama verderop is, zo ongeïnspireerd oogt de kaart. "Een voorgedrukte kaart van Pepsi Cola. Met bieren die je overal kunt krijgen. Twee daarvan zijn nog niet eens verkrijgbaar ook. Waarom hebben ze niet het prachtige bierassortiment van de buurman aan de overkant hierheen gehaald. En waarom niet wat meer sprankelender variaties met asperges ?”, moppert Jacques. Tessa zit te vernikkelen van de kou, de wind heeft aardig vrij spel op het Maasterras. Ik geniet van mijn koffie, die goed gezet is, en van het pontje dat een nieuwe vracht fietsers heeft overgezet.

+ Verzorgd terras, uitzicht op veerpontje, attente bediening. 
- Kaart met weinig variatie, weinig toeristische informatie, windgevoelig.