Kasteel De Keverberg in Kessel: Koekjes uit keuken van plagerige baron

Print
Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Wat: Kasteel De Keverberg
Waar: Kasteelhof 4, Kessel


Als een feestelijke koekjestrommel ligt kasteel de Keverberg hoog op de oever van de Maas bij Kessel. Vergeten zijn de tijden dat het belegerd en platgebrand werd. Sinds de stijlvolle restauratie enkele jaren geleden fonkelt het slot als nooit tevoren. Binnen en buiten. Het nieuwe harnas, de moderne kroonluchter, bezet met juwelen van gekleurd glas, en de hedendaags gestileerde banieren aan het plafond van de ‘ridderzaal’, ze illustreren allen de geslaagde make-over van het oude kasteel.

Het terras is niet echt groot, zodat niet alle terras ridders goed zicht hebben op de Maas en het veerpontje, zo’n tiental meters lager. Vanuit de zitjes in de gewelven kun je wel prima genieten van het interieur, waar ook groepen onthaald worden. Deze morgen een groep Euregiodames, die allemaal tegelijk en snel hun koffie met vlaai willen, want de gids wacht buiten voor een rondleiding door het kasteel waar de muren sprookjes en spookverhalen fluisteren.

Muriël kan niet wachten. "Prachtig gerestaureerd en sfeervol ingericht, maar waarom doen ze niet meer in hun arrangementen en op hun menukaart met de verhalen en personages die dit kasteel kleur hebben gegeven?”, zegt de actrice. Jacques knikt terwijl hij geniet van „heerlijke koffie, gelukkig niet uit een automaat. Het Keverberg doosje bij de koffie is leuk gevuld met zoet, maar zo’n oud blikken trommeltje zou het echt tot een sprookjesachtig festijn maken.”

Ik maan de twee tot rust. "Kessel doet al veel. Ze hebben een eigen koekje, het Kessels kusje in de vorm van twee lippen, en ook een eigen bier, het Kessels Blondj.” Bovendien hebben de attente serveersters de handen vol aan de strapatsen van baron Frits, de laatste bewoner van het kasteel, die nog graag rondspookt op de Keverberg. "Soms gebeuren hier ineens heel vreemde dingen. Dan zeggen we tegen elkaar: Frits is weer bezig”, zegt een serveerster lachend. Frits heeft het vandaag op zijn heupen, met regens verjaagt hij ons van het knusse terras.

+ Vorstelijk uitzicht op Maas en pontje, boeiend kasteel, attente bediening
- Beperkt terras, potentie van kasteel met zo'n rijk verleden mager benut