Schade geclaimd bij tv-provider in Maastricht

Print
Schade geclaimd bij tv-provider in Maastricht

Afbeelding: iStock

Stichting Brein wil geld zien van een Maastrichtse tv-provider die zijn klanten internetlinks naar illegale programma’s als films en sportwedstrijden verkocht.

Dat laat directeur Tim Kuik van Stichting Brein weten, een organisatie die jacht maakt op misbruik van copyrights in onder meer muziek en films. Het gaat in deze zaak om Leaper Beheer en enkele zusterbedrijven, Growler en Ditistv, die onder namen als Flickstore.nl, AntenneDigitaal en Livetvstore.eu links naar meer dan vierduizend tv-kanalen aanboden, alsmede films en series.

FoxSports
Voor toegang tot bepaalde kanalen zoals filmzenders moeten kijkers gewoonlijk extra betalen. Leaper gaf aan zijn klanten voor een tientje per maand toegang tot abonneezenders als Fox Sports en Film1. Recent oordeelde de Rechtbank Limburg in een vonnis dat Leaper moest stoppen met deze illegale, zogeheten iptv-abonnementen.

Inzage
Tim Kuik zegt dat Stichting Brein een procedure tegen de Maastrichtse bedrijven en de twee directeuren is gestart voor schadevergoeding. Volgens hem is Leaper de grootste verkoper van illegaal tv-aanbod in Nederland. Brein wil derhalve inzage krijgen in hun handel.

"We vermoeden dat ze met tienduizenden klanten een behoorlijke grote omzet hebben gedraaid.” Ofschoon de schadeprocedure nog loopt, heeft Stichting Brein de Maastrichtse ondernemers een schikking voorgesteld. Over het bedrag wil Kuik niets kwijt, al is het duidelijk dat het flink in de papieren loopt. Zo is eerder met het kleinere Moviestreamer voor 40.000 euro geschikt. In 2017 haalde Stichting Brein tweehonderd iptv-providers uit de lucht.

Medelijden
Over de klanten van de Maastrichtse providers die voor hun abonnement vooruit moesten betalen, is weinig bekend. Ze kunnen geen gebruik meer maken van het illegale tv-aanbod dat op bevel van de rechter uit de lucht is gehaald.

Of ze hun geld terugkrijgen, is de vraag. Op medelijden van de Stichting Brein hoeven ze in ieder geval niet te rekenen: "De klanten wisten dat het tv-aanbod niet legaal was. Als je illegale zaken koopt, kun je daarop moeilijk aanspraak maken”, aldus Kuik.

Klachten
De Consumentenbond meldt dat er nauwelijks klachten zijn binnengekomen over de Maastrichtse aanbieders. Volgens een woordvoerster voelen gebruikers wel aan dat een abonnement bij iptv-providers niet helemaal in de haak is.

Overigens heeft Leaper niet gereageerd op een verzoek van De Limburger om een toelichting.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →