FIOD-inval bij Petermann: ‘Onderzoek naar geldstromen cryptowereld’

Print
FIOD-inval bij Petermann: ‘Onderzoek naar geldstromen cryptowereld’

Afbeelding: Luc Lodder

heerlen - Volgens de Heerlense ondernemer Christian Petermann waren vragen over "substantiële geldstromen uit de cryptowereld" reden voor de FIOD-inval in zijn woning, eerder deze maand.

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt de Heerlense zakenman en oud-politicus van belastingfraude en valsheid in geschrifte maar wil dat verder niet toelichten.

Lees ook: Petermann opzij gezet bij project cryptogeld

In gesprek
Petermann zegt dat hij nog in gesprek was met de Belastingdienst over vragen of het omzet of investering betrof, maar door drukke werkzaamheden en reizen had hij nog geen toelichting kunnen geven. Hij zegt "afdoende verklaring” te kunnen geven. "Ik heb geen miljoenen achterovergedrukt.”

Airsoft
Bij de inval zijn ruim 130 airsoftapparaten aangetroffen die volgens de politie niet volgens de regels – beschermd voor wegneming, onbevoegd gebruik en uit het zicht – waren opgeslagen. Het is uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat de straf of sanctie voor deze overtreding is en of de eigenaar de apparaten – replica’s van onder meer kalasjnikovs – terugkrijgt, zegt een woordvoerder.

Claim
Petermann zegt via een advocaat een claim van 70.000 euro bij het Openbaar Ministerie te hebben neergelegd wegens inkomstenderving. Hij organiseert airsoft­weekenden. De inbeslagname berust volgens hem op een misverstand. Hij heeft de afgesloten ruimtes waar de wapens lagen geopend voor doorzoeking door de FIOD. Daarom waren de ruimtes open toen de politie arriveerde.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →