Maatregelen tegen modder in Geulle en Terblijt

© Nifoma

Het Waterschap Limburg heeft in zowel Geulle als Terblijt noodmaatregelen getroffen in de hoop de overlast door modderstromen voorlopig te beperken.

Jeroen Geerts

Beide dorpen werden afgelopen week drie keer getroffen door zwaar noodweer dat fikse modderstromen veroorzaakte.In het gebied Oostbroek bij Geulle heeft het waterschap de beken verder uitgediept in de hoop dat die regen- en modderstromen beter kunnen afvoeren. Met grond, slib en grind is een natuurlijke wal opgeworpen. Ter bescherming van huizen en tuinen heeft het waterschap extra zandzakken uitgedeeld.

VerstoppingenIn Terblijt kon het waterschap niet veel meer dan zandzakken uitdelen. Alle beken in de buurt van het drie keer getroffen gebied zijn weer opgeschoond en de buitendienst monitort dagelijks of er geen verstoppingen ontstaan in de waterbuffers. Volgens Paul Steegemans van het waterschap zijn hier non-stop twintig mensen van de buitendienst in het veld. Hij geeft toe dat ook zij met de handen in het haar zitten. "Het is echt een geval van overmacht.”

DezelfdeDoor toeval kozen de hevigste buien de afgelopen week telkens dezelfde plekken in de gemeenten Valkenburg en Meerssen. "We hebben echt te doen met de mensen die nu in korte tijd drie keer getroffen zijn. Ook wij staan vaak machteloos. Dat knaagt.”Het waterschap kan ook à la minute niets doen tegen het steeds weer onder water lopen van een aantal straten in de kern Meerssen. Daar zijn ingrijpende maatregelen nodig. Er wordt al een tijdje aan gewerkt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal