Proef met huis vol handige snufjes voor ouderen in Roermond

Print
Proef met huis vol handige snufjes voor ouderen in Roermond

Afbeelding: Empathischewoning.nl

Een huis dat ‘meedenkt’ en inspeelt op de behoeften van de bewoner. Dat deels de taken van de mantelzorger over kan nemen. Dat is de ‘empathische woning’, een innovatief concept dat Woningstichting Domus in Roermond wil realiseren in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Het project is gepland aan de Bredeweg, naast verzorgingshuis Roncalli. Het huidige verouderde appartementencomplex met 39 woningen gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor zestig nieuwe zorgappartementen. Die worden uitgerust met allerhande noviteiten die ouderen in staat moeten stellen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te leven.

Sensoren
Het gaat niet louter om slimme technologische snufjes maar vooral om toepassingen waar de bewoner gelukkig van wordt. Die hem stimuleren zo actief en gezond mogelijk te leven. Als voorbeeld noemt directeur Harrie Oosterlee sensoren in vloeren die aangeven hoeveel ouderen bewegen. Of die waarschuwen als iemand valt.

Andere voorbeelden: een lichtspoor op de vloer vanaf het bed naar het toilet. Een ‘eetbare wand’ met plantenbakken aan een beweegbare ketting die senioren in staat stelt zittend te tuinieren. Of de projectie van een boterham op de muur, die ouderen eraan herinnert dat het tijd is om te eten.  Oosterlee benadrukt dat het om voorbeelden gaat. "Er kan heel veel - er zijn zelfs ideeën voor airbags in de vloer die tevoorschijn komen als mensen vallen - maar het moet financieel ook haalbaar zijn. We moeten als woningcorporatie wel binnen de grens van de sociale huur blijven."

Living Labs
Woningstichting Domus is één van de zeven zogeheten living labs, waar de Technische Universiteit het concept van de ‘empathische woonomgeving’ test. Dat gebeurt onder de supervisie van professor Masi  Mohammadi, die er de leerstoel ‘smart architectural technologies’ bekleedt. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen