Kaasvlaggetje Tweede Kamer maakt plaats voor driekleur met 'grandeur'

Print
Kaasvlaggetje Tweede Kamer maakt plaats voor driekleur met 'grandeur'

Oude en nieuwe vlag in de Tweede Kamer Afbeelding: Tweede kamer

In de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer hangt een 'nieuwe, chiquere'Nederlandse vlag. Het doek vervangt een tijdelijk exemplaar waarop nogal wat kritiek was.

"Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie", aldus voorzitter Khadija Arib in een verklaring.


Het kaasblokje heeft plaats gemaakt voor een fraaie voet van perenhout - Foto: ANP

Eind vorig jaar kreeg de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer op initiatief van SGP en PVV een vlag. Maar volgens critici was deze driekleur te klein en leek de voet waarin de vlag stond op een kaasblokje.

Huisarchitect 
De nieuwe versie is ontworpen door huisarchitect Askon Eden en het is gemaakt van stof die meestal ook gebruikt wordt voor scheepsvlaggen. Het ontwerp van de nieuwe vlag werd goedgekeurd door de kunstcommissie van de Tweede Kamer.

"Stof dus die (...) een klassieke uitstraling heeft. De ronde voet is gemaakt van perenhout en de mast van gepareld roestvrij staal", meldt de website van de Tweede Kamer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →