Eis: anderhalf jaar cel voor misbruik patiënt door huisarts

Print
Eis: anderhalf jaar cel voor misbruik patiënt door huisarts

Foto ter illustatie. Afbeelding: iStock

Brunssum - Justitie eist 18 maanden cel tegen een huisarts die in augustus vorig jaar seks had met een patiënte uit Brunssum.

Volgens justitie maakte de arts daarmee misbruik van het feit dat de kwetsbare vrouw haar wil niet kon bepalen doordat ze medicijnen en alcohol had gebruikt. Ook was er sprake van misbruik van zijn positie. Officier van Justitie Annemarie Kemp noemt het ongelofelijk dat de huisarts nog aan het werk is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wacht de rechtszaak af voor ze besluit over eventuele maatregelen tegen de huisarts. 

Volgens de huisarts gebeurde de seks met de instemming van zijn patiënte en was ze op dat moment helder. Zij zou hem zelfs hebben uitgelokt. Hij gaf toe dat hij daarin nooit had mogen meegaan. Wel zei hij dat hij destijds overwerkt was en kampte met problemen.

Blauw oog
Het slachtoffer eist een schadevergoeding. Door het incident zou haar psychische toestand verergerd zijn. Zij is psychisch ziek en kampt met alcoholproblemen. De dag van het incident bede ze ’s morgens naar de huisarts vanwege een paniekaanval. Hij kwam ’s middags. Toen had ze al twee of drie halve liters bier gedronken om rustiger te worden. Volgens de arts wilde hij haar onderzoeken omdat ze een blauw oog had en al eerder was mishandeld of gevallen. Daarop zou ze hebben gezegd dat ze pijn aan haar borst had. Nadat hij die onderzocht vroeg hij of ze nog ergens anders klachten had. Daarop zou ze haar broek omlaag hebben getrokken, waaronder ze geen slip droeg.

De vrouw stede dat ze zich heeft verzet en geen seks wilde. Ze gaf aanvankelijk aan te zijn verkracht, de aanklacht is later omgezet in misbruik.  De advocaat van de huisarts vond dat niet bewezen. Hij noemt de strafeis en de schadeclaim buitensporig.  Hij bepleit vrijspraak of ten hoogste ee taakstraf. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →