Zoon die dood moeder verzweeg ging planmatig te werk

Print
Zoon die dood moeder verzweeg ging planmatig te werk

Afbeelding: Ermindo Armino

Oirsbeek - De 65-jarige Piet van der Molen uit Oirsbeek geeft toe dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt, toen hij besloot de laatste wens van zijn overleden moeder te respecteren en haar lijk in huis verborgen te houden, zodat haar pensioen zou worden doorbetaald en hij in het huurhuis zou kunnen blijven.

Dat erkende hij voor de rechtbank in Maastricht. Hij staat daar behalve voor het verstoppen van zijn 91-jarige moeders lijk ook terecht voor het niet melden dat ze was overleden en voor oplichting van diverse uitkeringsinstanties.

Niet verdacht
In december 2015 werd ontdekt dat de bewust werkloze Van der Molen zijn overleden 91-jarige moeder al tweeënhalf jaar verborgen hield in een kist in zijn woning. Al snel werd duidelijk dat hij niet verdacht werd van moord of doodslag. 

Plastic
Volgens Van der Molen heeft zijn moeder, twee of drie dagen voordat ze in de zomer van 2013 stierf haar thuiswonende zoon slechts één keer op het hart gedrukt niemand te vertellen over haar dood. Ze was bang dat hij dan uit huis moest en haar 12 katten niet meer zou kunnen verzorgen. Hij ging daar niet tegenin. Na haar dood heeft hij het lichaam in plastic gewikkeld, in een tot kist verbouwde kast gestopt, die kist dichtgekit en nogmaals in plastic verpakt en op een matras in een kleine slaapkamer gelegd onder een deken, opdat niemand haar zou kunnen vinden. Uit een dagboekje dat hij bijhield bleek dat hij daarbij zeer planmatig te werk ging. 

Wens
Van der Molen geeft toe dat de vrees om met minder geld te moeten rondkomen en het huis uit te moeten, heeft meegespeeld bij het vervullen van moeders laatste wens. Diverse uitkeringsinstanties en de belastingdienst eisen 45.000 euro terug van de Oirsbekenaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →