Gevangene met verlof schiet twee agenten en voorbijganger dood in Luik

Print
Een man heeft vanochtend in het centrum van Luik twee agenten en een persoon die in een auto voorbijreed doodgeschoten. Ook verwondde hij twee andere agenten en gijzelde een vrouw. Hij werd later door de politie doodgeschoten.

Franstalige media identificeren de dader als de 36-jarige Benjamin Herman, geboren in 1982 en afkomstig uit Rochefort. Hij had een uitgaansvergunning uit de gevangenis van Lantin, nabij Luik. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van betrouwbare bronnen. Bij een uitgaansvergunning uit de gevangenis mag de gedetineerde enkele uren de gevangenis verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reclassering. De man had al een keer of tien zo'n kort verlof gehad, en dat was steeds zonder problemen verlopen.

Mes
De man opende dinsdagochtend rond 10.30 uur in Luik het vuur op twee vrouwelijk politieagenten ter hoogte van het café des Augustins, in de gelijknamige straat. Dat deed hij nadat hij een van de agenten van achteren had aangevallen met een mes en haar een wapen afhandig had gemaakt. Hij schoot op de agenten en schoot ook een man in een auto dood.

Getuigen vertellen aan Het Laatste Nieuws hoe ze een man zagen, "volledig in het zwart gekleed, met een rugzak en twee pistolen in zijn handen". "Hij trok heel rustig een vrouw uit een auto." Vervolgens liep de schutter op de getuige af, maar hij draaide zich om en schoot opnieuw. "Ik zag een persoon op de grond vallen. Ik weet niet of zij dat deed om te schuilen of omdat ze geraakt was. Ik heb zoiets nog nooit gezien. Het was waanzin."

Doodgeschoten
De man vluchtte weg en hield vervolgens een schoonmaakster gegijzeld in het lyceum van Waha. De politie kwam snel in groten getale ter plaatse en maakte de man onschadelijk. Hij werd doodgeschoten, zo meldt de politie aan HLN. 

De leerlingen van de school werden in veiligheid gebracht en de omgeving van de school afgesloten. De politie bevestigde later dat naast de dodelijke slachtoffers, nog twee politieagenten en twee andere personen gewond zijn geraakt.

Herman werd gezien als een kruimelcrimineel. Zijn naam komt volgens bronnen niet voor op de lijst met mensen die in verband worden gebracht met radicalisme of terrorisme. Zijn motief is vooralsnog onduidelijk. Volgens La Dernière Heure heeft de politie aan journalisten van die krant vertelt dat de dader 'Allahu akbar' zou hebben geroepen. HLN meldt dat hij in de gevangenis is geradicaliseerd. Medegevangenen omschrijven Herman als 'marginaal en gewelddadig'.

Luxemburg
Volgens de kranten van Sudpresse brengt de politie ook een moord afgelopen nacht in On, een deelgemeente van Marche-en-Famenne in de provincie Luxemburg, nu in verband met de schietpartij in Luik. In On werd een persoon thuis vermoord met een pistool. Mogelijk was Benjamin Herman de schutter. Volgens verschillende bronnen was de moord mogelijk een afrekening in het drugsmilieu.

De burgemeester van Luik Willy Demeyer was vandaag snel ter plekke in de omgeving van de school in zijn gemeente en staat in contact met de korpschef. 'De situatie is onder controle', laat hij via Twitter weten. 'De kinderen zijn veilig'. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt op Twitter dat 'het Crisiscentrum de situatie in kaart brengt'. Het Belgische OM onderzoekt of de schietpartij in Luik een daad van terrorisme is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee