Winning aardwarmte in Grubbenvorst stilgelegd

Print
Winning aardwarmte in Grubbenvorst stilgelegd

Afbeelding: Bart Coenders

Grubbenvorst - De winning van aardwarmte binnen het project Californië Wijnen Geothermie (CWG) in Grubbenvorst is stilgelegd.

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is het op de lange termijn niet veilig genoeg te blijven boren nabij de zogeheten Tegelen-breukzone. Vorig jaar waarschuwde het SodM in een rapport over geothermie dat Noord-Limburg door de winning van aardwarmte een verhoogde kans op natuurlijke aardbevingen loopt.

Zout
CWG is op aandringen van het Staatstoezicht op de Mijnen per 10 mei gestopt met de winning van aardwarmte. Volgens het SodM onderzoekt de CWG momenteel wat de mogelijkheden zijn om de productie van aardwarmte in Grubbenvorst weer op te starten.

Bij geothermie wordt warm zout water uit een dieper gelegen aardlaag omhoog gepompt via een productieput. Het afgekoelde water wordt via een tweede put weer terug in de grond gepompt: de injectieput. Met het warme water kunnen glastuinbouwbedrijven hun kassen verwarmen en besparen ze op hun energiekosten.

Fossiel gas
Pieter Wijnen van het geothermieproject Californië Wijnen Geothermie (GWC) zegt in een reactie dat Wijnen Square Crops, het bedrijf dat de aardwarmte afnam, inmiddels is overgestapt op fossiel gas. “Financieel is dit natuurlijk niet goed voor het geothermieproject: er is geen afzet en daardoor zijn er geen inkomsten.”

Volgens Wijnen liggen de problemen bij de twee putten die bedoeld zijn om opgepompt water na gebruik weer terug de grond in te laten stromen. De eerste is volledig verstopt, de tweede daarvan is deels verstopt. “We hebben al twee keer een poging gedaan om de volledig verstopte put te repareren. Deze kostbare reparaties zijn helaas niet gelukt.” Wijnen stelt dat geprobeerd is het vuil uit de verstopte put te halen, maar dat er daarbij juist extra vuil in de gleuf stroomde.

Alternatief
CWG werkt momenteel aan een alternatieve oplossing om toch gebruik te kunnen blijven maken van één van de momenteel verstopte putten. Gedacht wordt aan een constructie waarbij cement wordt aangebracht. Wijnen hoopt het plan in juni aan het Staatstoezicht op de Mijnen te kunnen voorleggen. SodM zegt deze af te wachten en later te beoordelen. CWG hoopt uiterlijk in de winter weer naar aardwarmte te kunnen boren in Grubbenvorst. De afgelopen twee jaar werd per uur 400 kubieke meter water naar boven gehaald.

Het geothermieproject van glastuinbouwbedrijven Van Lipzig, Tasty Tom, Sweet Lions en Californië BV in Grubbenvorst draait gewoon verder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →