Eis: werkstraf voor verbergen dode moeder

Print
Eis: werkstraf voor verbergen dode moeder

Piet van der Molen: „Ik schaam me niet voor wat er is gebeurd. Ik heb alleen de wens van mijn moeder gerespecteerd.” Afbeelding: Ermindo Armino

Oirsbeek - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Maastricht een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen Piet van der Molen uit Oirsbeek.

De 65-jarige man stond dinsdag terecht op verdenking van onder meer het opstrijken van de AOW en het pensioen van zijn overleden moeder. Hij hield zijn dode moeder volgens het OM bijna 2,5 jaar lang verborgen in huis. Hij streek daardoor volgens het OM ruim 70.000 euro aan uitkeringen op, waarop hij geen recht had.

Lees ook: Zoon die dood moeder verzweeg ging planmatig te werk

Gerda van der Molen (91) overleed op 26 juli 2013. Volgens haar zoon was het de wens van zijn moeder om haar stoffelijk overschot in huis te houden. Hij bewaarde het lichaam al die tijd in een zelfgemaakte kist. Op 16 december 2015 ontdekte de politie na een melding van een buurtbewoonster het lijk.

Bedelstaf
Het OM wil verder dat de man alle ten onrechte opgestreken uitkeringen terugbetaalt. Van der Molen zegt dat zijn moeder niet wilde dat iemand iets van haar overlijden zou meekrijgen. Voor de rechtbank erkende de man dat daarbij financiële overwegingen een rol speelden, wat hem betreft. Naar eigen zeggen wilde hij niet "aan de bedelstaf" raken. Van een bijstandsuitkering alleen dacht de man uit Oirsbee, die naar eigen zeggen om principiële redenen nog nooit heeft gewerkt, niet te kunnen leven.

Na de dood van zijn moeder pakte hij het lichaam in folie in en schoof het in een zelfgemaakte kist zodat het ontbindende lijk "niet uit elkaar kon spatten", aldus de verdachte. De kist zette hij in een kamertje op een matras, dat lekkend vocht moest opvangen. Om de kist te verbergen deed hij er een tafelkleed overheen en zette er een stereo-installatie op.

Kattenlijken
De politie vond in de kelder ook tientallen kattenlijken in verregaande staat van ontbinding. Ook dat was volgens de verdachte een wens van zijn moeder, die geen afstand van haar geliefde dieren kon doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →