Gemengde gevoelens Kamer om triomf Van der G.

Print
Gemengde gevoelens Kamer om triomf Van der G.

Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer houdt gemengde gevoelens over aan de overwinning van Volkert van der G. bij de rechter.

De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg gedaan dat de rechter hem van zijn meldingsplicht ontslaat en zo de weg vrijmaakt voor zijn vertrek naar het buitenland. De VVD ziet Volkert van der G. graag voorgoed vertrekken, terwijl de PVV niet kan verkroppen dat een "extreemlinkse moordenaar alles voor elkaar krijgt".

Voorgoed
Kamerlid Foort van Oosten van de grootste regeringspartij laat geen traan als de moordenaar van Pim Fortuyn emigreert, maar dan wel graag voorgoed. "Zoals eerder gezegd, de VVD is deze man liever kwijt dan rijk, zo lang hij echt ver weg verdwijnt en niet 3 kilometer over de grens gaat wonen om onder zijn meldplicht uit te komen. De rechter gaat hier nu mee akkoord, laat Van der G. dan nu ook maar een enkele reis naar Paaseiland boeken", verzucht Van Oosten.

Andere partijen maken vooral bezwaar tegen de uitspraak. Het CDA wijst erop dat Van der G. zijn straf nog niet heeft uitgezeten en dat de meldingsplicht een van de voorwaarden was om hem op vrije voeten te stellen. Nu die vervalt, is hij eigenlijk onvoorwaardelijk vrij, stelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Voor haar het bewijs dat vrijkomen onder voorwaarden op de schop moet.

Moeite
De SP heeft ook "moeite" met het oordeel van de rechter. Kamerlid Michiel van Nispen vindt het "raar dat ons systeem nu zo werkt dat iemand voor die tijd al naar het buitenland mag vertrekken. Dan kunnen we iemand minder goed in de gaten houden tijdens de straftijd."

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil zich niet uitlaten over de uitspraak, om niet in het vaarwater van de rechter te belanden. Wel vindt hij al langer dat niet iedere verdachte standaard onder voorwaarden moet kunnen vrijkomen. Hij werkt aan een wetswijziging.

Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, aldus Dekker.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →