Kwaliteit zwemwater iets slechter

Print
Kwaliteit zwemwater iets slechter

Afbeelding: iStock

Het zwemwater in Nederland blijft over het algemeen van goede kwaliteit, vooral langs de kust. Maar in het binnenland werd vorig jaar na jaren van verbetering een lichte terugval geconstateerd.

Op twintig van de 626 geïnspecteerde plekken (3,2 procent) bleek dat de waterkwaliteit slecht was, blijkt uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap.

Vervuiling
De onderzoekers namen tijdens het zwemseizoen in totaal 6067 monsters op 719 plekken en controleerden die op vervuiling en schadelijke stoffen. Uitstekend was de waterkwaliteit op vier van de vijf van de 93 langs de kust geteste locaties. Dat is gelijk aan 2016. Verspreid over het land kreeg ruim 72 procent van de onderzochte wateren het predicaat 'excellent', een lichte daling.

Bekijk op de kaart hoe het zit met het zwemwater bij jou in de buurt
 

In heel Europa werden 21.801 zwemplekken onder de loep genomen. Die voldeden vrijwel allemaal aan de minimumnormen. Wel nam het aantal plekken met uitstekende zwemwaterkwaliteit licht af naar 85 procent. Luxemburg, Malta, Cyprus, Griekenland en Oostenrijk scoren het hoogst.

Gelijk
Het aantal locaties in Europa met vies zwemwater bleef met 1,4 procent ongeveer gelijk. Die zijn vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Spanje. In Estland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk werd relatief veel vies zwemwater aangetroffen.

Hans Bruyninckx, directeur van het milieuagentschap in Kopenhagen, vraagt om blijvende aandacht van beleidsmakers. "We mogen niet zelfvoldaan zijn."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →