Havenbaas vrijgesproken van branden in jachthaven

Print
Havenbaas vrijgesproken van branden in jachthaven

Afbeelding: ANP

Ohé en Laak - De rechtbank Limburg heeft Henk V. (59) vrijgesproken van brandstichting in Ohé en Laak. De rechters legden twee medeverdachten drie jaar gevangenisstraf op.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijf jaar celstraf tegen de man uit Gastel geëist. Zijn medeverdachten Frank V. (51) uit Eindhoven en Mikal G. (35) uit Maastricht hing zes en vijf jaar boven het hoofd.

Geen belang
De advocaten Marijn Zuketto en Paul Brouwers hebben altijd betoogd dat Henk V., de mede-eigenaar van jachthaven Comfortparc in Wessem, geen belang kan hebben gehad bij een of meerdere brandstichtingen. De rechters zeggen in hun vonnis dat de verdediging met stukken heeft onderbouwd dat de brand in Wessem grote financiële schade voor Henk V. heeft veroorzaakt, die bovendien te verwachten was.

Lees ook: 'Geld geen motief voor havenbranden’

De stelling van het Openbaar Ministerie was dat Henk V. de twee medeverdachten de brandstichting in Ohé en Laak zou hebben laten uitvoeren omdat hij financieel voordeel zou hebben bij de brand in Wessem. De brand in Ohé en Laak zou een dekmantel moeten zijn.

De brand in de drijvende woningen in Ohé en Laak op 10 december 2014 is een van de vier nautische banden die eind 2014, begin 2015 daar en in Roermond, Herten en Wessem uitbraken. Politie en justitie konden alleen de brandstichting in Ohé en Laak voor de rechter brengen.

Geen bewijs
De rechtbank ziet geen motief voor de betrokkenheid van Henk V. maar vindt ook dat er verder geen bewijs tegen hem is. Volgens justitie zou uit DNA-sporen op een dop van een jerrycan en uit telefoongegevens moeten blijken dat V. een rol heeft gespeeld bij de brand in Ohé en Laak. De rechters delen die visie niet.

Voor de twee andere verdachten ligt dat anders. Op grond van sporen en gsm-verkeer komt de rechtbank tot de conclusie dat de twee de brand samen hebben gesticht.

De rechters legden de twee een lagere straf dan geëist op omdat zij uitgaan van één brandstichting waarbij drie huisjes in brand zijn gezet. Het OM vindt dat er sprake is geweest van drie brandstichtingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →